Това съобщава в. "24 часа", като се позовава на информация от служители на НАП, участвали в акцията.

Внушителната постройка се намира в южен квартал на София и вероятно е най-голямата къща в България. Разгърнатата застроена площ се равнява на половината от Националния стадион “Васил Левски”, коментират от приходната агенция.

Луксозният богаташки дом впечатлявал и с оригинална архитектура - разчупена, на 3 етажа, плюс мезонети под покрива. По изгледа на прозорците инспектори от НАП предполагат, че къщата разполага с около 10 спални. Изненадани били само, че дворът бил без обичайните за баровците екстри - като басейни и голф игрища, имало само много зеленина и алеи за автомобили.

Точно вчера прокуратурата разпореди проверка именно на подобни къщи в южните квартали на столицата. Градската прокуратура ще провери и всички данни за извършени данъчни престъпления, които НАП и Столична община открият за собствениците.
Гавният архитект на София Петър Диков съобщи, че спешно е необходимо Столична община да изгради вътрешен механизъм за контрол, който да следи дали всички имоти, за които е издадено разрешение за ползване, са надлежно обявени за местни данъци и такси. Това ще прекрати масовата практика жилищата да не се декларират, като по този начин се избягва плащането на данък сгради и такса „смет”.

Тази сутрин пред bTV зам.-градският прокурор Роман Василев обясни, че се сравнява обявеното имущество и декларираните доходи.
„Към този момент съответните снимки ще бъдат наложени на кадастралните планове и ще работим в три направления. Първото е имоти, които, явно са построени в нарушение на всички законови изисквания. Второто направление – имоти, които имат разрешително за строеж, но нямат удостоверение и актове за ползване. Третото - имоти, за които има както разрешително за строеж, така и удостоверения и актове за ползване, но не са декларирани в данъчните служби", обясни прокурорът.