Слънца, зайчета, причудливи фигурки изрисувани с восък и любопитни малчугани, за които лесни и трудни неща не съществуват, защото в техния свят има само интересни.

Такава е творческата атмосфера на ателието за изписване на великденски яйца в Етнографския музей, където децата показват размаха на своето въображение, предаде БГНЕС.

Макар и в повечето случаи за пръв път се докосват до традиционните български техники, за разлика от възрастните, те никога не казват, че не могат да рисуват.

Започват с простички неща – цветя, пеперуди, кръстове или първите буквички от името. По-сръчните пък обгръщат яйцата в красива бяла дантела с помощта на восъчната писалка. След това идва реда за боядисването на яйцата.

Дори и да не сме от най-сръчните и талантливи хора, това не ни пречи да имаме красиви великденски яйца на трапезата.

За целта можем да използваме техниките на нашите баби, които са правили отпечатъци по повърхността на черупката като към нея прилепят листенца от магданоз и други тревички.

Друга малка тайна е използването на дребни фигурки от нарязан лук. След като се прилепят към намокрената повърхност на яйцето и се сварят с него във водата, люспите изпускат своите цветове и обагрят яйцето.

Резултатът е много интересен мозаичен ефект. Ако вместо да варим яйцата само във вода, ги потопим и в някакъв цвят, да речем в светло синьо, жълтото от люспите на лука се премесва с него и така се получават цветни ефекти.

Най-характерните шарки по българските земи са кръстовете, свързани с великденската символика и Възкресението. Не рядко се срещат и рибите, възприети като символ на Христос.

И въпреки многобройните техники, тайната за интересни яйца си остава една. Не е нужно да ги разчертаем правилно и с изчистени линии. Достатъчно е да наситим повърхността с много на брой детайли. Тогава яйцата стават истински красиви и много нежни.