Полицията продължава издирването на избягалия затворник Борис Иванов. Вчера той изчезна от обект, на който работел и оттогава органите на реда го търсят.

Оказва се, че това не е първото бягство на престъпника. Три дни след първото си бягство от затвора през 2010 г. рецидивистът Борис Иванов изнасилил и ограбил 89-годишна жена. Той е заловен седмици по-късно и впоследствие осъден на 12 години затвор при строг режим.

Въпреки че е осъждан общо 14 пъти, включително за предишни изнасилвания, преди месец Иванов е преместен в общежитие от отворен тип и му е позволено да работи без охрана извън рамките на затвора. Така вчера сутринта той си тръгнал от работа и до момента е в неизвестност.

Според правосъдния министър Цецка Цачева обаче Иванов имал примерно поведение в затвора и дори получавал поощрения и награди.

На 13 май 2010 г, повече от 8 години преди вчерашното си повторно бягство, Борис Иванов избягал от затворническото общежитие във варненското село Разделна. Там изтърпявал 8-годишна присъда за кражба и грабежи в условията на опасен рецидив. Присъдата му влязла в сила в края на 2005-а година и при бягството си Иванов тъкмо е излежал малко повече от половината.

След като избягал, той обикалял на автостоп из различни варненски села, ходил при стари приятели от затвора в Суворово и дори на сватба на дъщерята на свой приятел. Скарват се и отново потегля на път. На 16 май се озовал в село Щипско, община Вълчи дол. Там нахлул в дома на 89-годишна жена, за да търси пари и храна. По това време жената простирала в двора. Когато го заварила в къщата, той я нападнал, завързал ръцете и краката й, запушил устата й и я изнасилил брутално. След това й отнел 62 лева и си тръгнал.

"Още тогава Иванов е бил рецидивист и вече е бил осъждан многократно", заяви пред Дарик Йово Стефанов - адвокат на изнасилената жена.

Тогава също е бил издирван, защото отново е избягал от външен обект.

"Жената беше доста възрастна към онзи момент. Чух се със сина ѝ, тя понастоящем е на 97 години и е добре. Сега погледнали решението от тогава, от което имат копие, и разбрали, че става въпрос за същия човек. Той ме попита дали би следвало да направи нещо, да отиде в полицията, да каже, че майка му е пострадала, ако може по-особено внимание да се обърне, въпреки че се намираме доста далеч от мястото, където е избягал, но нормално е хората да се притесняват", каза адвокатът.

Борис Иванов е заловен три седмици след бягството му от затвора - на 3 юни 2010 г. Връщат го в затвора, но излиза през декември същата година.

Разследването за изнасилването и грабежа на бабата още тече. 2 седмици след като излиза от затвора, през януари 2011 г., ограбва продавачка в магазин. Няколко часа по-късно кварталният полицай го намерил между каменните кръстове на гробището, отбелязва "24 часа".

Сега циганинът Борис Иванов излежавал 13-годишна присъда в затвора в Ловеч. Той избяга от двора на бившата най-голяма фирма на Балканите за производство на сухо мляко "Сердика" в четвъртък около 10,30 ч.

Всъщност рецидивистът е с 4 присъди, от които за грабеж му били дадени 12 г. затвор, за изнасилване също толкова. По четирите присъди било постановено общо наказание от 12 г. , увеличено с още година. Той вече бил излежал 7 и малко отгоре - оставали му 4 години и девет месеца.

Преди две седмици го настанили в общежитието, а в четвъртък бил едва вторият ден от работата му във фирмата, която се намира по пътя за Троян.

Според главния прокурор Сотир Цацаров ръководството на затвора и надзирателите трябва да понесат своята лична отговорност за конкретната ситуация.

48-годишният Борис Иванов е от Добрич, не е семеен, майка му, сестра му и пастрока им живеят в с. Полковник Иваново, има брат във Варна. Още в деня на бягството му били проверени всички възможни адреси.

При разпитите другите четирима затворници, с които почиствали фирмено хале, обяснили, че нямат представа какво му е щукнало, та така внезапно хукнал, прескочил оградата и побягнал към асфалтовия път. Тревогите им обаче били свързани с това, че сега мерките в общежитието ще се затегнат. Затова и подгонили беглеца, за да го спрат.

Според разследващи възможно е Борис да е стопирал автомобил, с който да е напуснал района, както го е правил и през 2010 г.

Издирването на Борис Иванов продължава в Ловешка, Добричка и Варненска с помощта на хеликоптер и жандармерията.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев не изключи вариант да подаде оставка, ако премиeрът му я поиска, заради поредния случай на избягал затворник. След като от парламентарната трибуна министър Радев заяви, че е докладвал на премиера Бойко Борисов как върви издирвателната операция с избягалия затворник, в кулоарите обясни и какво е отговорил:

"Продължаваме да го издирваме, разбира се, аз съм оптимист. От петте, които ги няма, петте сме ги хванали, и този ще го хванем, това са леките случаи, така да се каже. И това лице ще бъде заловено, дано не направи някоя беля, докато успеем".

От правосъдното министерство посочиха като възможна причина за инцидента грешка на ръководството на Ловешкия затвор. А главният прокурор се обяви за законодателни промени, за да се предотвратят нови подобни случаи.