Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за законодателни промени, за да се предотвратят нови случаи на бягство от затвора. Повод за изказването му стана поредният случай на затворник-рецидивист, който вчера избяга от мястото за лишаване на свобода в Ловеч.

Цацаров нарече това "лош знак" и обясни, че евентуални министерски оставки не са решение на натрупaлите се с години проблеми.

"Тук не става дума за това да оправдаем един или друг министър, че каквото и да е ръководството при тези условия, при тази нормативна база това ще се повтаря още и още. Трябва да се проведе една много сериозна дискусия. Тази дискусия трябва да даде отговор на въпроса в състояние ли е обществото да сложи край, имам предвид държавата, това имам предвид, защото държавата е длъжна да осигури спокойствието на своите граждани, в състояние ли е да осигури в местата за лишаване от свобода ред", коментира главният прокурор, цитиран от БНР.

Цацаров отбеляза какво означава "ред": "промени в нормативните актове относно режима, въвеждане на ограничение за преминаване от по-тежък в по-лек режим - това да става само при добро поведение и доказателства, ама реални, че има превъзпитание. Ограничаване на възможностите за работа на външни обекти на лица с такива наказания, дори въвеждането на отличително облекло и знаци на лишените от свобода. Всичко това трябва да бъде преразгледано, в противен случай това ще се повтаря, повтаря, повтаря".

До този момент резултат от издирването на избягалия затворник няма, съобщи Сотир Цацаров.