Пуснатите на работа затворници се самоохраняват - това каза пред bTV настоящ затворник, който се намира в изолационна килия в Бургас.

Преди четири години Иван Радев и Иван Гюров - Шливата бягат от затворническо общежитие в Бургас. Радев е задържан на място, а Шливата дни наред е в неизвестност.

Днес Радев е в изолационна килия и в гладна стачка. Екипът на телевизията не e допуснат до среща с него, затова разговарят по телефона.

Снимка: bTV

Радев твърди, че за бягството Шливата е платил на служител на затвора.

"Той му беше дал пари и сам си го пусна - през дежурната стая, покрива и вкъщи. Самото бягство не беше толкова сложно", казва Радев.

По думите му пуснатите на работа затворници са на самоохрана.

"90% от тях са от ромския етнос. Хора, които няма какво да губят - решават рязко и тръгват. И аз ако имам шанс ще избягам, като виждаш пролуки ги използваш", казва той.

В общината в Бургас целогодишно наемат на работа лишени от свобода.

"Лятото ги използваме за почистване на дерета и канавки, зимата - за снегопочистване", поясни Веселин Василев от общината.

От вчера група затворници чистят шахти в бургаския квартал "Лозово". Техният охранител е... кметският наместник Недка Стайкова.

Тя казва, че вчера ги е предупредила, че знае за случая с избягалия Борис Иванов, а затворниците я уверили, че нямат намерение да бягат.

Според източници на bTV от Бургаския затвор други лишени от свобода са наети на строителни обекти, разнасят цвета или работят на плажа.

Междувременно стана ясно, че охранителните камери в Ловеч не са заснели бягството на Борис Иванов. NOVA съобщи, че разполага с видеозапис, на който се вижда как други затворници се опитват да настигнат беглеца.  Малко по-късно са заснети да се връщат обратно. С тях е и трети затворник, който също е гонил Борис Иванов. Заради късмет или предварителна информация избягалият рецидивист е успял да избегне всички записващи устройства в района. Въпреки случая работниците в предприятието разказаха, че досега не са имали проблеми с лишените от свобода.

Издирването на 48-годишния рецидивист в Ловешка, Добричка и Варненска области продължава. Полицията в Ловешко е по горещи следи на избягалия затворник Борис Иванов. Блокиран е периметър извън града в радиус от 3 километра. По предварителна информация са намерени и дрехи на беглеца. Периметърът е между селата Александрово и Дренов, недалеч от Деветашката пещера. Там започна специализирана полицейска акция по сигнал, че избягалият затворник е видян. Включи се и следово куче, което е намерило изоставени дрехи и вещи, за които се предполага, че са на Борис Иванов. Мобилизрани са всички сили на полицията.

Правосъдният министър Цецка Цачева коментира пред адвокатска колегия в София, че предстои проверка на фирмата, която е наела Борис Иванов на работа. Предстои и да се видят какви са обстоятелствата около преместването му от Варненския в Ловешкия затвор. Той е поискал преместването, защото негови роднини имат адресна регистрация в региона.