В издирването на избягалия затворник Борис Иванов се включи и хеликоптер. Полиция и части на жандармерията през цялата нощ са претърсвали райони около Ловеч, където се предполага, че той се укрива.

По информация на БНР мъжът вече се издирва и на територията на цялата страна, тъй като има вероятност да е избягал с автомобил.

48-годишният Борис Иванов избяга в четвъртък от предприятие, където работел, докато излежавал присъдата си от 13 години лишаване от свобода за кражби и блудства, а от няколко дни е бил преместен в затворническо общежитие. Иванов е бил едва втори ден на работа в бившото млекопреработвателно предприятие край Ловеч, когато е избягал.

По-рано днес bTV съобщи, че разполага с видеозапис, на който се вижда как Иванов тича заедно с още едни мъж, който очевидно е негов съучастник. Двамата пресичат жп линията и изчезват с кола, която ги чака. От полицията не потвърдиха това.

Оказа се, че това са затворници, които са опитали да спрат бягството на Иванов. Двамата мъже не са бегълци, а преследвачи, заявиха източници на NOVA от полицията. Изчезналият Борис Иванов е успял да избегне всички охранителни камери в района и не е заснет. Кадрите са от същото място, минути по-късно. Вижда се как двама затворници - преследвачи се връщат след неуспешната си акция по залавяне на беглеца. Вижда се и трети затворник, който също се е включил в гонитбата. И тримата се прибират към базата с празни ръце.

Междувременно вътрешният министър Валентин Радев призна в парламента за пропуски по случая с избягалия затворник. По думите му вероятно те са в оценката на ръководството на затвора, когато са му променили мерките и са го преместили в затворническо общежитие.

"За жалост, това е пропуск. Ето, признавам една слабост, която сме установили още по случая с Владимир Пелов", допълни Радев от парламентарната трибуна. Той уточни, че при подобни случаи на "отклонение" всички затворници са залавяни - "буквално нямаме пропуск".

От изказването на Радев стана ясно също, че служителят на фирмата за контрол върху лишените от свобода не е присъствал на обекта, откъдето е избягал затворникът. Защо това е така - министърът не каза. Той поясни, че е извършен обход на близката гориста местност, проверени са и лица от близкото обкръжение на избягалия.

Радев коментира още, че по случая с избягалия Борис Иванов имат свидетелско сведение, по което все още се работи.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев не изключи вариант да подаде оставка, ако премиерът му я поиска, заради новия случай на избягал затворник. От правосъдното министерство посочиха като възможна причина за инцидента грешка на ръководството на Ловешкия затвор. А главният прокурор се обяви за законодателни промени, за да се предотвратят нови подобни случаи.