Павлова, в качеството й на компетентен министър, управляващ държавната собственост, е сезирала вчера съда с искане за обявяване на нищожност на трите договора, сключени от областния управител, за продажба на имотите, съставляващи терена, върху който са сградите на бившите конюшни.

За това тя съобщи в кулоарите на парламента като припомни, че първо е възложила анализ на станалото с имотите.

И подчерта, че исковата молба е едновременно срещу областния управител и срещу купувача "Евротрансбилд".

Тя обясни, че три са основните мотива.

"Установихме, че областният управител не е имал правомощия еднолично и самостоятелно да се разпорежда и не е налице хипотезата за прехвърляне, продажба или ликвидиране на съсобственост от името на държавата към частните лица. Считаме, че така той е заобиколил закона, защото има спорове по принцип около процедурата като такава", обясни министърът.

Анализът е показал, че "Евротрансбилд" не е ясно легитимиран собственик на имотите, за които претендира съсобственост с държавата, не е показал и документи за сделката. Допълнително в съда имало висящи редица дела от много на брой фирми, които на свой ред претендират съсобственост на имотите. Ние всъщност нямаме реален съсобственик, на когото легитимно да е продаден имотът, обобщи ситуацията Лиляна Павлова.

По думите й е налице и категорично ощетяване на финансовия, държавния, публичния интерес както по отношение на избора на оценители, така и на самите цени. Към исковата молба са входирани документи за ипотеки, апорти, сделки за продажби в рамките на този терен, чиято стойност в пъти - като милиони, надвишава стойността на сделката за тези имоти, посочи министърът.

Съдът, по думите й, трябва да установи и физическите лица - съсобственици на части от сгради от "Царските конюшни", които биха могли още днес да предявят претенции към държавата.

Освен замяната от 2005 г., за част от терените, установихме, че още през 2003 г. държавният терен - около 5 дка, са били предоставени на частна фирма от тогавашния областен управител Росен Владимиров и то за дълг срещу собственост (дори го няма актът на продажба), добави Лиляна Павлова.

Впоследствие, посочи тя, при проверката излиза, че същите имоти по коренно различна процедура все още са пледирани като държавни и заменяни като такива, излизат малки съпътстващи сделки с много на брой юридически лица и всичко това е упоменато в исковата молба.

Сделката с Царските конюшни предизвика скандал, след като от БСП обявиха, че областният управител Веселин Пенев е продал терена на "цена на едни маратонки" - за 90 лв. на квадратен метър. Според бившия министър на регионалното развитие Асен Гагаузов, преди 11 г. цената на 1 кв. м от имота е била 1550 лв. Премиерът нареди проверка, прокуратурата също започна такава, а областният управител подаде оставка. Той бе освободен от длъжност с решение на Министерския съвет на 13 септември.

Ден преди това министър Лиляна Павлова обяви, че ще оспорва сделката в съда.

Купувачът на терена твърди, че сделката била в интерес на държавата.