Министър Павлова вече е възложила на юристите на ведомството да съберат пълна информация от всички собственици на спорните терени и сградите върху тях, част от които са на Министерството на земеделието, МВР, Топлофикациите в София и във Варна, както и на частни лица, предаде БНТ.

Според Лиляна Павлова първият порок, допуснат в сделката с Царските конюшни, е че няма яснота кой е легитимният купувач на 16-те процента от земята.

"Има съдебни, висящи дела между различни няколко подред собственици, за това кой реално е собственик на тези 16 процента", пита Лиляна Павлова.

Въпреки спорната собственост, там са сключвани множество сделки, включително и такива, свързани с апорт от едно дружество към второ и трето. Затова, подчерта Лиляна Павлова, е важно да се види дали стойността на тези сделки в частния имот, е съпоставима с цената, определена за останалите 84% от терена.

"Защото законът повелява - да дава правомощия на областният управител еднолично да прекрати държавната съсобственост върху земята, но изрично е указано, че това трябва да се случи първо след независима оценка и на пазарни цени", обясни министърът.

И не на последно място се изисква съгласие за сделката от всички собственици на сгради върху терена. Сред тях са Министерството на земеделието, МВР, както и топлофикациите в София и Варна.

"А ние имаме явен акт на несъгласие, черно на бяло от страна на Министерството на земеделието, за процедиране на тази сделка. Така че това също трябва да бъде проверено до каква степен е спазена процедурата по съгласуване и съгласие на собствениците на сгради, въпреки че става въпрос за продажба на земя, все пак върху тази земя има сгради", допълни Павлова.

Тя се надява да успеят да съберат достатъчно данни, с които да окомплектоват иск до съда с молба за обявяване на нищожност или разваляне на сделката.

Освен изясняване на всички грешки по този казус, допуснати в миналото, от тук-нататък е важно да бъде защитен държавният интерес, категорична е Лиляна Павлова.

Скандалът с Царските конюшни избухна миналата седмица, след като от БСП съобщиха, че имотът от 7,5 декара е продаден за 658 870 лева или по 90 лева за квадратен метър преди два месеца на частната фирма „Евротрансбилд” ЕООД. Договорът е минал през няколко процедури, започнали още при правителството на НДСВ и финализирани от Пенев.

Премиерът назначи проверка по случая


Прокуратурата започна разследване


Скандалът поведе до оставката на областният управител на София Веселин Пенев.Тази сутрин пред bTV той отново заяви, че в сделката - прехвърляне на терена на фирмата на бившия шеф в КТБ Янко Иванов, няма нарушения.
По думите той лично е подписал документите, а подал оставката си по морални причини.

Веселин Пенев е от квотата на РБ, зам.-председател на партията НПСД. Във вторник парламентарната група на РБ ще разговаря с Пенев за кузуса. По думите на депутата Вили Лилков в РБ няма обща позиция по казуса, въпреки че миналата седмица оттам поискаха, ако проверката докаже, че Пенев е невинен, той да бъде върнат веднага на поста си.