За участие в първото заседание, на което ще бъдат приети правила за работата на борда, са поканени представители на всички неправителствени организации, които бяха регистрирани в Централната избирателна комисия (ЦИК) като наблюдатели за изборите през 2011 г.  Ще присъстват и обществени личности.

Служебният премиер вече е поканил в заседанието да участват и експерти в организирането и провеждането на избори като бившият шеф на "Информационно обслужване" Михаил Константинов и бившият конституционен съдия .

Целта на борда е да подпомогне премиера и служебното правителство при организирането на честни и прозрачни предсрочни парламентарни избори.

Заседанието ще се състои в Гранитна зала на Министерския съвет. То ще се излъчва в реално време на сайта на Министерския съвет от 14 часа.

Преди заседанието Антон Хиджов от Българското сдружение за честни избори коментира пред БНР, Изборният борд не може да е гарант за честни избори.
"Нека да видим първо какво ще работи този борд. Голяма грешка е да се мисли, че бордът ще бъде гарант за честността на изборите. Това е ЦИК", подчерта Хиджов.
"Не може 10-15 души да бъдат гарант за честността на изборите", допълни той.

По повод оставането на проф. Констинтинов в борда на "Информационно обслужване", Хиджов изтъкна, че ако има няколко души в страната, които разбират от избори, един от тях е той. проф. Константинов – така Хиджов коментира факта, че проф. Константинов остава в борда на "Информационно обслужване".
"Българинът почва да търси под вола теле", допъни той.

Досегашният председател на директорския борд на държавната фирма “Информационно обслужване” Михаил Константинов напусна шефския пост, но остава в борда на директорите, показва справка в Търговския регистър, съобщи Mediapool. Излизането му от фирмата, която ще брои изборите, обаче едва ли ще се случи до вота на 12 май, защото технологично няма време, ако се спази процедурата по Търговския закон.

До така конструирания Изборен борд се стигна, след като Райков изпрати писма до партии с искане да изброят в списък кой да участва в него, но на поканата се отзова само НДСВ. Не се реализира и първоначалната идея в състава на гражданския орган да има и партийни представители, както се съставя Централната избирателна комисия (ЦИК).

Работата на изборния борд ще се координира и организира от служебния правосъден министър Драгомир Йорданов, уточниха от Министерския съвет.

За местните и президентските избори през 2011 г. за наблюдатели бяха регистрирани Сдружение "ГИСДИ", "БСЧИГП - национална асоциация", "БСЧИГП - град Плевен", Сдружение "Его политико", Сдружение "Прозрачност без граници", Сдружение "Корективи", Фондация "Галъп интернешънъл институт", Сдружение "Институт за развитие на публичната среда", Сдружение "България грийн енд клийн", Сдружение "Асоциация на младите юристи", Сдружение "Гражданско общество в действие" и "Сдружение за насърчаване на гражданска активност".