Европейската агенция за управление на външните граници Фронтекс ще получи в свое разпореждане 291 гранични полицаи, изпратени от 19 страни на Европейския съюз, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на пресслужбата на агенцията.

Полицаите ще бъдат изпратени в разпределителните центрове за мигранти в Гърция и Италия, за да помагат в идентифицирането и регистрацията на пристигащите мигранти.

Агенция Фронтекс припомня, че този месец е поискала от ЕС 775 допълнителни сътрудници. Директорът на Фронтекс Фабрис Леджери каза, че агенцията за пръв път се нуждае от такава многобройна подкрепа, и призова страните членки на ЕС да продължат да изпращат свои представители, независимо че планираните срокове вече са изтекли.

Фронтекс остро се нуждае от допълнителни сътрудници на фона на разразилата се мигрантска криза. Досега процедурите по идентификация и регистрация на пристигащите мигранти се извършваше от 60 души в Италия и 114 в Гърция, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Словения също иска помощ 

Призив за солидарност отправи и словенският премиер Миро Церар. Словения със своите ограничени ресурси не може да се справи с проблем, с който не можаха да се справят далеч по-големи държави, каза Церар.

От петък, когато Унгария затвори границата си с Хърватия, досега, Словения прие близо 20 000 души - двойно повече от заявения си капацитет. Хиляди други все още чакат на сръбско-хърватската граница.

В опит да овладее потока от хора, словенското правителство поиска от парламента да позволи на армията да помогне на граничната полиция. Очаква се първите армейски части да бъдат изпратени на хърватската граница още днес. 

Словенската полиция вчера използва лютив спрей, за да въведе ред за чакане на границата с Австрия.
 
8000 влизат всеки ден в Гърция

Броят на имигрантите, пристигнали в Гърция през тази година, надвиши половин милион, съобщи ООН. Дневният приток към гръцките острови е достигнал 8 хиляди души. Според Върховния комисариат за бежанците към световната организация, гръцките власти правят каквото могат, за да се погрижат за тези хора, но е време останалите държави от Евросъюза да започнат да изпълняват плана за създаване на приемни центрове и преразпределение на мигрантите.
 До момента са били „разселени“ само 19 от договорените 66 хиляди души, намерили убежище в Италия и Гърция.