Според психолога липсата на идентичност, а не бедността, е предпоставката за радикализирането на младежите.

„Ние в България също имаме общности, в които младите хора растат и се развиват без идентичност", каза Игов пред "Фокус".

Преди няколко години психогологът, заедно с колега от Нов български университет, направили едно изследване в едно голямо помашко село.

"Бяхме в училище, правихме групи с деца, срещахме се с различни класове и когато приключихме, видяхме, че група деца, с които бяхме работили, не си тръгват от училище. Те казаха, че отиват да учат Корана, „На какъв език го учите?“ – „На арабски“.

Това наистина за нас беше много интересно, не просто интересно, но и притеснително, защото тези деца говориха един страхотен български език и в същото време след училище отиваха да учат Корана на един неразбираем за тях език”, коментира психологът като подчерта, че в случая става дума за липса на идентичност.

„Може би след някоя друга година ние ще изградим същия модел на същите млади хора, израснали между нас, но в същото време обърнали се срещу обществото и хората, и ценностите, които са ги изградили“, каза още Игов.

По думите му, когато човек е по-тясно свързан със семейството, обществото, държавата, културата и ценностите си, той много трудно би могъл да бъде изваден от тази ситуация, той винаги ще постави на първо място ценностите си и системата, която го е изградила.

„Проблемът е, че и ние, европейските общества, за съжаление, допускаме тази грешка и ако не обърнем внимание на това, ако не формираме такива модели в образователната и ценностната система на децата си, можем наистина да изкривим представата им за света, представата им за добро и лошо и в края на краищата да се случи така, че наистина да си отгледаме хора, които тръгват срещу нас, срещу обществото, което сме градили“, коментира още психологът.

Иван Игов допълни, че именно хората с лабилна ценностна система могат лесно да бъдат манипулирани и това се случва в редица държави от много време.
„Европейските страни обезателно трябва да формират образователни модели, при които представата на децата за добро и зло да бъде изградена”, подчерта психологът.

След атентатите в Париж от 13 ноември вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова увери, че не се наблюдава радикализация сред българските мюсюлмани.

"Имаме стратегия и план за действие. В момента не можем да говорим за реални рискове, но наш ангажимент и отговорност е да не допуснем това състояние да се промени", заяви Бъчварова.

Тя коментира темата в Брюксел, където се проведе извънредно заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи след като ислямисти атакуваха ресторанти и кафенета в източната част на Париж, както и концертната зала "Батаклан" , а трима терористи се взривиха край стадиона "Стад дьо Франс". Загинаха общо 130 души, а за организатор на атаките бе посочен Абделхамид Абауд, един от най-високопоставените хора на "Ислямска държава", роден и израстнал в Белгия.

АНКЕТА: Опасявате ли се от радикален ислям в България?