Административният съд в Бургас отмени решение на Държавна агенция за бежанците, с което се отхвърля молбата й.

Момичето е на 22 години, а причината, поради която животът й в Иран е заплашен, е, че приела християнството.

Бургаските магистрати са приели, че при издаването на обжалвания административен акт има съществени нарушения на административно-производствените правила и не са преценени конкретните факти за конкретната жена и бежанската й история.

Извършена е формална преценка на ситуацията в държавата по произход.
Според съда, не е направена преценка относно положенито на религиозните малцинства в Ислямска република Иран, не е извършена и дължимата преценка относно това дали жалбоподавателката е изложена на опасност от преследване или от тежки посегателства при завръщане в страната по произход, поради принадлежността й към посочената от нея религиозна група.

Преписката се изпраща на органа за ново произнасяне по молбата. Постановеният съдебен акт е окончателен.

В момента Захра Шахасвани живее и работи във фризьорски салон в Несебър. Посещава Евангелската църква.

Историята на Захра

Персийка по произход и мюсюлманка по религия, Захра идва в България през 2013 г., като на следващата година се покръства и започва да изповядва християнската религия.

Подава молба до властите, като в нея посочва, че според законите на Ислямска република Иран вероотстъпничеството се наказва с доживотен затвор или смъртно наказание.  Два пъти обаче получава отказ.

Младата жена говори перфектен български език. Казва, че е напуснала Иран заедно със сестра си още през 2012 г., тъй като там животът бил много тежък. Преследвали семейството й, защото опитали да развиват частен бизнес. През 2010 г. майка й и сестра й дори били арестувани по обвинение в държавен шпионаж.

Навършила пълнолетие, Захра бяга от страната и се установява в Турция. Настанена е в бежански лагер, където в ръцете й попада превод на Новия завет на персийски. Тя е впечатлена от ценностите, заложени в християнството, и решава да ги последва. Това я води в България.

"Вкъщи имахме Библия. Започнах да я чета и като видях чудесата в нея, повярвах! Обичам България и искам да остана тук“, разказва момичето пред „Флагман“.

Захра се установява в Несебър през септември 2014 г. Повече от година работи във фризьорски салон в морския град, където и живее. Кръстена е, а на врата си носи златен кръст. Редовно ходи на църква и дори помага във всички мероприятия. За това свидетелства и пастор Христо Якимов.

Няколко семейства искали да я осиновят и с това да се решат проблемите й, но  у нас подобно нещо е невъзможно, защото вече е навършила пълнолетие.

"За мен България е моята държава! Не мога да си представя живота извън нея, без приятелите ми и без вярата“, казва младата жена.

Нейната сестра също е християнка и живее със съпруга си в Швеция. Но Захра отказва да напусне България, въпреки че ще има много по-уреден и спокоен живот в скандинавската държава.