Договор между двете страни от вчера предвижда Словакия да поеме разходите за настаняване и храна на мигрантите, а Австрия ще поеме разходите за персонал, предаде АФП, цитирана от БТА.

Словашкият министър на вътрешните работи Роберт Калиняк заяви, че с този жест Братислава иска да се отплати на съседна Австрия за това, че е приемала бежанци по времето на Желязната завеса и че е подкрепила Словакия за влизането й в ЕС и в Шенген.

Австрия очаква, че тази година ще дойдат около 70 000 нови мигранти, след като броят им през миналата бе 28 000.

Според австрийската министърка на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер 8,5-милионната страна разглежда 10 пъти повече молби за убежище от Италия и Гърция взети заедно като дял от населението.

"Депортационни лагери" в Бавария

Баварското правителство бе разкритикувано днес, след като обяви намеренията си да открие "депортационни лагери" за икономически мигранти, главно от Балканите, чиито молби за убежище е много вероятно да бъдат отхвърлени, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Баварският премиер Хорст Зеехофер, който е и председател на консервативния Християнсоциален съюз (ХСС), заяви в края на миналата седмица, че близо до границата с Австрия ще бъдат построени два лагера за прием на мигранти, които идват от страни, определени като "сигурни", и които поради тази причина е много вероятно да бъдат депортирани.

Според Зеехофер това групиране заедно на икономически мигранти основно от Албания, Косово и Черна гора ще бъде ефикасен начин за събиране на едно място на молбите за убежище и ускоряване на депортацията.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и опозиционни партии обвиниха баварския премиер, че се опитва да набере политически точки, както и че подклажда антиимигрантски настроения. В цялата страна има рязко увеличение на десните нападения срещу мигранти и техните места за настаняване.

Решението на ЕС

Страните от ЕС ще приемат общо 32 356 кандидати за убежище, предимно сирийци и еритрейци, решиха вчера министрите на вътрешните работи от страните членки.
Целта е да бъдат облекчени Италия и Гърция, които понасят основното бреме на мигрантския наплив в Европа през Средиземно море.

Най-голямо нежелание да приемат кандидати за убежище са показали Унгария, Австрия, Словакия, Словения, Холандия и Испания.

За сметка на това страните членки на ЕС ще приемат 22 504 души, получили бежански статут във външни държави. Това е по-голяма бройка от предложените от Европейската комисия 20 000 души.

България ще приеме в следващите две години 500 имигранти, заселени досега в други държави, което е с 33% по-малко от предвиденото преди.