Повече от 200 тона храна е спасена благодарение на Българската хранителна банка (БХБ), която работи от 8 години. Ако не беше тази банка, годна храна за 5 млн. лева би отишла на боклука, а чрез БХБ тя е стигнала до нуждаещи се хора. Това каза пред БНР Цанка Миланова - директор на банката.

За 8 години Хранителната банка е повишила четири пъти капацитета си и е пораснала и като възможности, и като ефективност, добави тя. Според нея в България има неоползотворени възможности, но за целта държавата и бизнесът трябва да се намесят във финансирането и подкрепата на банката.

"За един дарен лев, който получаваме ние като издръжка, осигуряваме храна на стойност 4 лева", уточни Миланова и заяви, че съмненията за евентуално компрометиране на храната е неоснователно, защото точно затова се наричат банка, защото им се доверява храна, която да бъде обслужена бързо и навреме.

Месопреработвателят Кирил Вътев, който е един от пионерите в хранителното банкиране, коментира, че Социалното министерство трябва да осъзнае огромната необходимост от добре функционираща Българска хранителна банка. Той припомни:

"Ако имаме храни на стойност 100 лева и годността им изтече - тези 100 лева са загубени, а храната се бракува и така операторът внася в държавата 0 лева ДДС. Ако обаче той дари храната преди да ѝ изтече срокът на годност, т.е. преди да бъде бракувана поради изтекъл срок на годност, той дължи ДДС на държавата". Според него това е парадокс.

Фирмите намират за излишен разходът за маркиране на всяка храна, която производителят иска да дари. Затова вместо да харчат пари да маркират отново вече опакована храна, те предпочитат да я изхвърлят, защото така е по-евтино.