Подаръкът за празника на града беше връчен днес на столичния кмет Йорданка Фандъкова от кмета на италианския град Озимо Симоне Пунялони, предаде БТА.

Министърът на културата Вежди Рашидов беше сред официалните гости на тържеството.

Над 200 жители на Озимо са работили близо година през свободното си време за създаването на макета. Плетенето на различни обекти, преди всичко с религиозно съдържание, е традиция от 30-те години, която се предава от поколение на поколение на специален празник, който се организира всяка година. Израз е на почит и благодарност към Света Богородица.

Макетът на "Св. София" е първият, който се подарява. Останалите се съхраняват в музея на Озимо, където свои копия имат най-значимите религиозни центрове в света като Фатима, Лурд, Витлеем, Сантяго ди Компостела, Падуа, Асизи, Москва, Париж, базиликата "Св. Петър" - Ватикана, Венеция, Помпей и много други.

Макетът на базиликата "Св. София" е с размери пет на три метра и с височина 3,5 метра.

Вижте снимки >>>

След 17 септември макетът също ще бъде експониран, за да може да го видят всички желаещи - търси се подходящо място.

Йорданка Фандъкова и Симоне Пунялони отбелязаха символиката в подаръка - приятелството и добрите чувства между хората в двата града, и практическите измерения на сътрудничеството между тях, отразено и в Меморандум за разбирателство, подписан на 6 август в Озимо.

Културата, образованието, младите хора, туризмът, икономиката, малките и средните предприятия са сред приоритетите в планираната съвместна дейност между София и Озимо.

Партньорството е започнало - както и с още други италиански градове, по време на кандидатурата на София за Европейска столица на Европа - 2019, по думите на Фандъкова.

На празника на Озимо идната седмица за негов почетен гражданин ще бъде обявена оперната прима Райна Кабаиванска, която от години преподава в местна академия, съобщи Пунялони.

Заместник-посланикът на Италия Емануеле Полио посочи, че отношенията между двете страни са отлични - в икономиката, политиката, културата, и връзките между София и Озимо са чудесен пример за това. Дипломатът благодари на българските власти за солидарността и подкрепата след опустошителното земетресение в Италия неотдавна.