Мъглата и ниските температури не спряха българи от цялата страна да се качат на Шипка, за да отпразнуват там националния ни празник 3 март. Хората споделиха, че няма по-подходящо място за отбелязване на годишнините от Освобождението. Сред присъстващите имаше и много малки деца.

Патриоти от клуб "Традиция" в Казанлък застанаха на почетен караул край паметника на свободата, облечени в опълченски униформи, с автентични шашки от Руско-турската освободителна война. Те качиха за пръв път на Шипка реплика на Самарското знаме, под което са се сражавали българските опълченци. От 11 ч. на площада под върха ще започне тържествена церемония по отбелязване на 3-ти март. Покъсно официалните лица ще поднесат венци и цветя на паметника.

Известни български личности също изкачиха върха на празничния ден.

"Много се радвам, че Шипка ни обединява! Чувствам се много горда". Това каза в ефира на "Събуди се" председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от историческия паметник, до който се качи навръх националния ни празник.

Снимка: btvnovinite.bg

"Всеки трябва да съпреживее този празник и, когато ни притисне ежедневието, да вадим тази искрица от сърцето си и да я изкарваме наяве. Трябва да вярваме, че можем да сме още по-добри", каза още Караянчева. Тя призова и сънародниците ни зад граница да вярват, че занапред България ще се развива още по-добре.

Трябва да се пази името "България", както навремето се е пазило. Това каза пред bTV певицата Валя Балканска, която е на връх Шипка за отбелязването на 141 години от Освобождението на България.

"Този народ се е борил и пролял кръвта си, за да сме днес тук с чистата съвест, че достойни българи са се борили и са придобили свободата", категорична беше тя.

"Не трябва да навеждаме глава, защото българският народ е бил и ще пребъде", каза още певицата. За празника тя пожела на българите здраве, повече разум, сила и кураж и да бъдем обединени.

Снимка: btvnovinite.bg

"Това е тържество на българския дух - емблематично място на емблематична дата, за да почетем всички, отдали живота си за това да може ние днес да се наречем свободни", заяви гайдарят Петър Янев.

"Ура патриотизмът" е познато явление, но истинската свобода изисква тежък труд в продължение на цял живот". Това каза пред bTV преподавателят по физика Теодосий Теодосиев, който е на връх Шипка за честванията по повод 3 март.

Според него днес трябва да бъде нашият ден на благодарността към 30-те хиляди войници от императорската армия и опълченците, които са загинали.

"Всеки българин трябва да запали свещичка за упокой на душата на император Александър II, защото без неговото решение сега можеше да сме по-зле от кюрдите - 50 милиона кюрди нямат собствена държава", отбеляза той.

Златното момиче Ренета Камберова и победителят в последния сезон на "Фермата" Деян Каменов - Дидо от Д2, също посрещнаха националния празник на България на връх Шипка.

"За първи път съм тук на 3 март и наистина чувството е много специално. Чухме, че има хора, които са дошли специално от Германия и Канада, за да може да са тук и да бъдат част от този наистина велик празник за България. Респект към всички, които са дали живота си за това да бъдем свободни днес", каза пред Антон Хекимян Ренета Камберова.

Дидо пък сподели, че тази година за пръв път се качва на историческия връх.

"Това, което си мислех, докато се катерехме нагоре, беше, че хората са го правили със седмици, с месеци и са дали живота си за това ние сега да можем да се ползваме от свободата. Мисля, че в днешно време трябва да се мисли повече за духовното и по-малко за материалното", каза рокаджията.

Актьорите от "Хъшове" избраха да посрещнат националния ни празник на връх Шипка.

"Вече 15 години играем постановката на сцена. Повече от 90 000 души са гледали представлението през годините. Хората обичат да ни гледат, защото намират нещо, което трудно виждат в живота си и им липсва днес. Хъшовете носят чувство за жертвоготовност - нещо, което българинът е забравил", каза в ефира на "Събуди се" актьорът Валери Йорданов.

 

Постановката се играе вече 15 години

Актьорите от "Хъшове" избраха да посрещнат националния ни празник на връх Шипка.

СНИМКИ ОТ ПРАЗНИЧНИЯ 3 МАРТ НА ШИПКА ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

"Вече 15 години играем постановката на сцена. Повече от 90 000 души са гледали представлението през годините. Хората обичат да ни гледат, защото намират нещо, което трудно виждат в живота си и им липсва днес. Хъшовете носят чувство за жертвоготовност - нещо, което българинът е забравил", каза в ефира на "Събуди се" актьорът Валери Йорданов.

Според Стоян Алексиев хъшовете в България в момента са българските актьори. Той допълни че, има духовен мост между хората на сцената и зрителите, които ги гледат.

"С годините изчезнаха вярата, надеждата и любовта между хората. Мислим само за себе си и това ни затваря. Трябва по-често да идваме на този връх, за да показваме почитта си към всички опълченци", каза още Стоян Алексиев.

За пета поредна година на националния празник старозагорци и гости на града ще тръгнат по пътя на свободата с шествието, което ще отнесе 300-метровото българско знаме до мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора". 950 метра плат, пет жени и пет работни дни - така преди пет години в Стара Загора е ушито 300-метровото българско знаме.

Снимка: btvnovinite.bg

Оттогава досега на националния празник хиляди жители и гости на града съпровождат трикольора в 3-километрово шествие от центъра на града до мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора".

Станка Гочева Вълчева е една от петте жени, съшили 300-метровия български флаг. Всички обаче я наричат Райна Княгиня, защото няма седмица, в която да не е ушила поне едно знаме.