Хаосът на гръцкия остров Самотраки, където са блокирани стотици туристи, сред които и българи, продължава.

Заради техническа повреда на единствения ферибот, превозващ пътници и автомобили до пристанищния град Александруполис, пътниците са в неведение от вторник как и кога могат да напуснат Самотраки.

Снощи фирмата оператор на ферибота успя с взет под наем плавателен съд да превози известна част от автомобилите на чакащите туристи до Александруполис, но компанията няма решение за следващите дни. От днес може да бъде осигурен само трансфер на туристите, но не и на автомобилите им. 

Пред Dir.bg един от българските туристи, блокирани на Самотраки - компютърният специалист Янош Кунш разказа, че пътническият ферибот е акостирал в Александруполис около 23 часа, а този, превозващ автомобилите - около полунощ.

"От българското консулство ни казаха, че днес фирмата превозвач ще организира спешни превози на автомобили и пътници за останалите хора, намиращи се на острова", добави той.

От фирмата оператор Saos Ferries обаче предупреждават туристите да се свържат с пристанищните власти, ако имат резервация за почивка на гръцкия остров.

Кметът на Самотраки Танасис Вицас съобщи, че е в постоянна връзка с Министерството на търговския флот и се очаква да бъде изпратен друг ферибот, но без да посочва конкретно ден и час.

Според властите гръцкият флот за крайбрежно корабоплаване е стар и опасен за околната среда. Затова трябва да бъде подновен.

Средната възраст на наличните 41 ферибота, експлоатирани от трите основни фериботни компании, е 19 години.