През май 2012 г. спецпрокуратурата повдигна две обвинения срещу Ганчев - за ръководител на организирана престъпна група, създадена, с цел да извършва престъпления срещу данъчната система и за закана за убийство - към директора на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов.

Тогава бизнесменът бе пуснат на свобода срещу 300 000 лева гаранция. Заедно с него бяха обвинени още петима души, сред които и синът му - Данаил Ганчев.

Малко преди 13 часа днес Гриша Ганчев влезе в двора на Националната следствена служба с адвоката си Татяна Дончева, предаде БТА. След около два часа, в разговор по телефона с журналисти, Дончева заяви, че Ганчев е отказал да дава обяснение и са престояли само десет минути в сградата.

Татяна Дончева допълни, че Милко Талев – един от обвиняемите, е поискал гледане на делото в съда.

"По наши сметки дали е изтекъл срокът или не - е малко спорно, но най-много да има още месец. Иначе обвиняемите имат право да искат да се внесе делото в съда по Наказателно-процесуалния кодекс. Те трябва щат, не щат да го приключат", каза Дончева и припомни, че срокът е 2-годишен.

Неофициално от прокуратурата посочиха, че бизнесменът все пак е давал показания почти два часа. Отново по телефона наблюдаващият прокурор по делото Андрей Ангелов обясни, че разследването вече е пред приключване. То се е забавило толкова време, защото имало много доказателства, а и се чакала важна експертиза.