В три области на страната - Бургас, Перник и Шумен, продължава грипната ваканция за всички училища. В седем области частично е обявена грипна ваканция, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

От днес до 8 март са преустановени учебните занятия за учениците от общините Костинброд, Своге, Ботевград, Правец, Елин Пелин, Златица и Копривщица, в София-област.

От 4 март до края на седмицата няма да учат учениците в общините Благоевград и Варна. Преустановени са занятията и в габровските общини Дряново и Трявна.

На 4 и 5 няма да учат и учениците в Основното училище "Христо Смирненски" в село Мост, област Кърджали.

Днес няма учебни занятия в общините Балчик, Каварна и Генерал Тошево, област Добрич, както и в общините Дулово и Ситово, област Силистра.

В Пловдив се обмислят варианти да излизат във ваканция само ученици от отделни училища, където се окаже, че броят на заболелите на този етап е голям.

Здравните власти предупреждават, че грипният вирус тип "Б" атакува предимно децата и младите хора. Симптомите му са висока температура, отпадналост, мускулни и ставни болки, хрема и кашлица.

Грипът достигна 10-годишен рекорд

"Толкова сериозно увеличение на заболели от грип тип В в страната не е наблюдавано от 10 години насам", коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болест проф. Тодор Кантарджиев пред "Фокус". Той обясни, че всяка година има грипен сезон и няколко хиляди души губят живота си заради усложнения. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести в периода от края на февруари и началото на март са доказани 12 пъти повече случаи на грип тип В, отколкото на грип тип А, което е обичайно за края на грипния сезон, обясни проф. Кантарджиев.

"През деветата седмица на 2020 г. имаме два пъти повече заболели спрямо деветата седмица на 2019 година. В областите Варна и Бургас епидемичното разпространение достига стойностите на пика отпреди няколко седмици. Най-засегнати от грип тип В са децата от 0 до 4 години и от 4 до 14 години, като ситуацията е подобна и в още няколко области на страната", допълни той.

Мерките срещу грипа трябва да продължат. Сред тях хигиена на ръцете, употреба на маски и дезинфектанти и ограничаване на контактите с болни.

"Грипът тип В не се различава от сезонния грип. Разликата с останалите вирусни заболявания през зимния сезон е, че болестта настъпва в рамките на два часа с температура, болки в мускулите, загуба на сили. Докато другите вирусни инфекции се развиват в рамките на няколко дни и започват обикновено с хрема, възпаление на очите и кашлица, която се засилва с дни, обясни проф. Кантарджиев и припомни, че ваксинацията срещу грип намалява два пъти вероятността от разболяване и четири пъти появата на усложнения. Ваксината, прилагана в страната за сезона 2019/2020 година, покрива щама "Виктория", който в момента взима епидемични размери в страната.