Новата вирусологична лаборатория за изследване за коронавирус към Медицинския университет в Плевен е готова да започне работа под ръководството на Министерството на здравеопазването и Националния щаб за борба с коронавируса - това показа днешната първа демонстрация на екипа, заяви за БТА проф.д-р Славчо Томов - ректор на университета.

Той посочи, че университетът е инвестирал в тази високотехнологична лаборатория над 320 000 лева.

Вижте снимки

Новото звено има два екипа от четирима биолози - високо квалифицирани изследователи, единият от тях се е завърнал да работи в Плевен след магистратура в Лондон. Ръководител на лабораторията е проф. д-р Мария Средкова - световноизвестен учен в областта на микробиологията и вирусологията, посочи проф. Томов.

Средната възраст на екипа е 25 години. Те са назначени към Научноизследователския институт на университета в Плевен. Преминали са обучителен курс във ВМА-София. Закупени са консумативи за демонстрацията от университета, но се разчита в бъдеще да бъдат снабдени от София с PCR тестове и стартиране на диагностичния процес.

Лабораторията е изградена по всички световни стандарти не само като апаратура, а и за пречистване на въздуха, покритие на стените - т.е. осигуряване на стерилна среда, което не позволява замърсяване на пробите, каза проф. Томов.

При максимално натоварване ще могат да се изследват 90-100 проби на денонощие. Лабораторията ще послужи за развитие на научната работа, обучителната дейност на студенти и специализанти, каза още той.