Мият стъклата ви на светофара – отнасяте глоба. Това предвижда новата Наредба за обществения ред на Столичния общински съвет, предаде Нова телевизия.

Паричната санкция ще бъде наложена, само ако водачът на превозното средство плати на мияча на стъкла. В противен случай контролният орган не може да докаже провинението.

Нашата цел беше да се опитаме максимално да изчистим кръстовището от тези хора, които мият коли. Шофьорите в София, които биха позволили и биха платили да им се измият стъклата, са може би съвсем малко. Въпреки това, искаме да предотвратим едно такова деяние”, коментира Иван Илиев, председател на постояната комисия по обществен ред и сигурност на Столичния общински съвет.

„Ако водачът даде пари, тогава той става ваш съучастник и ще бъде наказан, ако контролния орган прецени, че има извършено нарушение”, поясни той.

Работната комисия ще разгледа и проблемът с шума в градска среда, който е сериозен.

"Ние го разглеждаме в две направления. Първо, това са домашни дейности и съседи, които извършват ремонтни дейности в жилищата си. От друга гледна точка, това са строежите, които също създават шум. Предвиждат се забрани в определени часови интервали”, допълни Иванов.

Новата наредба за обществения ред и сигурност ще бъде гласувана на 26 юли.