Участниците в протеста настояват държавният глава Виктор Янукович да наложи вето на закона, който дава на руския статут на регионален език в 13 от 27-те региона на Украйна и на практика го прави втори официален език.
В знак на протест депутати от опозицията веднага започнаха протестна гладна стачка в центъра на Киев.
Силите на реда използваха палки и сълзотворен газ, за да изтласкат протестиращите далеч от сграда, където Янукович бе свикал пресконференция.
Той обаче отмени в последната минута брифинга, на който се очакваше да направи равносметка на домакинството на Украйна на европейския шампионат по футбол, съобщи Интерфакс.

Вместо това, той поиска спешна среща с председателя на парламента Володимир Литвин, който по-рано днес връчи оставка, защото не е бил информиран за снощното заседание на парламента, на което е приет законът, както с лидерите на парламентарните фракции. Оставка е подал и зам.-председателят на парламента Микола Томенко от партията "Отечество" на Юлия Тимошенко.

ИТАР-ТАСС съобщава, че на редица места в Западна Украйна са започнали протестни акции в защита на украинския език. Областните съвети обявиха, че мобилизират хора за участие в протестна демонстрация в Киев, блокиране на парламента и държавните служби. В сайтовете на медии и партийни централи са поместени телефоните на организаторите.
В Лвов опозицията блокира сградата на областната администрация и не допуска чиновниците на работните им места. В много западни областни центрове се появяват палаткови лагери.

Опозицията заплашва да блокира шосета и жп линии и да се обърне към ООН, ПАСЕ и украинската диаспора, за да изрази възмущението си от приетия от парламента закон.

Десетки полицаи от спецчастите „Беркут” са били приети в болница след сблъсъци с участници в протести в столицата Киев срещу закона за руския език, съобщи Би Би Си, позовавайки се на данни от министерството на вътрешните работи на Украйна.
„Участниците в протеста са използвали физическа сила и неизвестно химично вещество от аерозол върху полицейските служители”, съобщават от ведомството, предаде "Фокус".

Янукович заяви по-късно, че в страната може да бъдат произведени предсрочни избори, ако се задълбочи кризата в парламента заради спорния законопроект, според който руският език получава специален статут, предадоха осведомителните агенции.
Янукович се срещна с ръководителите на няколко парламентарни групи във Върховната рада и обсъди причините за кризата, след като председателят на парламента Володимир Литвин подаде оставка.

Впоследствие от президентската канцелария заявиха, че Янукович "не изключва, ако депутатите не стабилизират работата на парламента, да се премине към процедура за предсрочни парламентарни избори," предаде Ройтерс.
ИТАР-ТАСС цитира изявление на Янукович, че никога не се е намесвал в работата на парламента, но е заинтересован като цяло от стабилността на страната.
"Затова няма да правя никакви изводи за процедурата по приемането на закона за основите на държавната езикова политика", каза президентът, но добави, че ще възложи експертиза на спорния законопроект.
Редовните избори за нов състав на Върховната рада в Украйна трябва да се състоят през октомври.