Ако изборите бяха днес, формулата за влизане в Народното събрание продължава да е 5+2. Пет формации изглеждат уверени, а за две кампанията ще е решаваща за мястото им около и над ръба. Това са данните от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено по поръчка на БНР, дни преди началото на кампанията.

53% казват, че ще гласуват твърдо. 18,3% по-скоро ще гласуват, 6,5% по-скоро няма, а 19,8% казват, че твърдо няма да гласуват.

Има и малък процент (2,4%) затрудняващи се да отговорят. Повече от една десета от заявяващите, че ще гласуват твърдо, още не са решили за кого.

8,6% от общо възнамеряващите с различна степен на твърдост да гласуват споделят, че коронавирусът би ги отказал, а други 16,1% от потенциално гласуващите са затрудняват да отговорят.

Показателите са по-добри в сравнение с времето преди месец, но пък сегашните ръстове в разпространението на вируса сочат и възможна нова тревога в идните дни и седмици, отбелязват социолозите от "Галъп".

Електоратът на БСП (заради възрастта) и на други опозиционни формации (заради липсата на достатъчно твърдо ядро) изглежда повече повлиян, допълват от агенцията.

В крайна сметка калкулацията е трудна, но ако изборите бяха днес - могат да се очакват около 3 милиона гласуващи.

Според условния избирателен списък това е около 45%. Разбира се, ще има и недействителни бюлетини, както и някакъв минимален процент "не подкрепям никого".

ГЕРБ -СДС са на първо място с 27,5% от твърдо гласуващите, които са решили за коя от формациите ще гласуват, следвани от БСП с 23,3%. "Има такъв народ" е с 13,2%, а ДПС е със сходен резултат - с 12,5%. "Демократична България" е със 6,5%, формацията около Мая Манолова с 4,5% и ВМРО е с 4,2% са близо помежду си и близо около ръба. Изгледите на двете последни формации зависят изцяло от кампанията, която ще направят.

Коалицията "Воля"-НФСБ е с 2,6%. С 1,3% е "Възраждане", с 1% - АБВ, с 0,8% е формацията на Цветан Цветанов, с 0,6% е "Атака". При всички подобни партии и коалиции не са изключени изненади в крайния резултат, отбелязват от "Галъп". Има и няколко други формации с подкрепа десети от процента.

Данните са от изследване "лице в лице", проведено с таблети, между 22 февруари и 1 март сред 1008 души.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души.

Политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл", коментира, че активността ще е голямата неизвестност на тези избори: "Около 3 милиона ще са потенциалните гласоподаватели, ако изборите са днес, но с много широк диапазон на несигурност, в зависимост от това как ще се развива епидемията от коронавируса."

По думите му по-ниската избирателна активност заради Covid-19 не се отразява еднакво на различните електорати.

"По-възрастните хора и по-меките електорати в по-голяма степен ще се повлияят от коронавируса, което означава, че при по-висок Covid и по-ниска активност на изборите, опозиционните формации ще са тези, които ще загубят повече", казва още той.