Улица "Съборна" трябваше да стане пешеходна след обновяването на пл. "Св. Неделя". Всяка промяна трябва да обслужва по най-добрия начин хората в града. Винаги има различни мнения - на живеещи, работещи и на такива, които просто преминават оттам. Работата на кмета и на общинските съветници е да търсят баланса, за да не пострада дадена група от хора заради наши решения. Хората, които живеят на ул. "Съборна", настояват за връщането на колите. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова в коментар на искането на живеещи и работещи на централната столична улица за връщане на автомобилното движение и паркоместата, след като те влязоха в сблъсък със "Спаси София" по темата.

"Там също има създадена неправителствена организация. Срещала съм се с тях, те имат своите искания и основания. Общинският съвет е длъжен да ги изслуша. Какво ще реши СОС, аз не мога да кажа. Когато има различни мнения, те трябва да се чуят и трябва да има диалог. Не може да смятаме, че има само една гражданска организация и винаги тя да е единствено права. Трябва да чуваме всички и внимателно след обсъждане да се взимат решенията", каза още кметът на София.

"Улицата е предвидена да е пешеходна в много от документите на общината. Въпросът беше кога да се случи това. Постъпи проектът и имахме уверение, че той е обсъден с гражданите и СОС взе решението. Според мен това трябваше да се случи, когато тя се реконструира, тоест след изпълнението на проекта на арх. Масимилиано Фуксас за пл. "Св. Неделя". Но отново казвам - това са проекти, които трябва да бъдат дискутирани, защото касаят градската среда. Не може да кажеш, че не те интересува мнението на една група от хора. Общинските съветници са длъжни да общуват с всички граждани", каза Фандъкова.

По повод твърденията на "Спаси София", че вотът в програмата "София избира" е манипулиран, тя заяви, че зам.-кметът по дигитализация вчера обяви опитите за проникване в системата и са сезирани компетентните органи.

"Да не се окаже накрая, че крадецът вика - дръжте крадеца", добави Фандъкова.

Тя благодаря на всички активни граждани, които участваха в гласуването.

"Ние още не знаем резултатите. Ако "Спаси София" ги знаят, трябва да кажат откъде, защото аз лично не ги зная. Не бива гражданското пространство да се изземва от една организация. Граждани са всички, граждански организации - има много. Мисля, че това беше една чудесна идея, която трябва да развием, а не да се получават дребни разправии, които да я компрометират. София е град на активните хора и те не се изчерпват с една организация", завърши Фандъкова.