Преди три дни собственик на къща в с. Иваняне позвънил в оперативната дежурна част на Девето районно управление в столицата. Той обяснил, че преди минути мъж, който му се представил за техник от електроразпределително дружество, отворил ел. таблото пред дома му на ул. "Еделвайс".

Отчетникът заявил, че електромерът е манипулиран и го заплашил, че ще извика екип от негови колеги и полиция. Собственикът обаче не се поддал на заплахата, вдигнал телефона, за да сигнализира служителите на реда, а техникът, под предлог, че ще изчака в автомобила, побързал да изчезне в неизвестна посока. Потърпевшият изчакал идването на полицейския автопатрул и съобщил номера на колата. В хода на светкавичните полицейски действия автомобилът - "Опел Корса" бил засечен и спрян за проверка в района на Банкя, а пътуващите в него двама служители на електроснабдителната компания – Г.И. (34 г.) и М.Д. (21 г.) били отведени в Девето РУП. Двамата били в работни екипи, въпреки че при направената проверка се оказало, че те не обслужвали този район. Изяснено било, че по това време Г.И. бил в шестмесечен отпуск по болест, а младият му колега бил приключил работния си ден в 15.30 часа.

Разследващият екип установил, че същия ден около обяд Г. И. е бил и в кв. "Филиповци". На ул. "Хр. Ботев" той отворил ел. таблото пред една от къщите и заявил на собственика, че часовникът, отчитащ разхода на електроенергия, не работи. Предложил му да го ремонтира срещу 1000 лева. Притесненият домакин се хванал на въдицата и му дал исканата сума, която по-късно е открита при обиск в рекетьора.

След задържането на двамата мъже в рамките на 24 часа, материалите по случая са докладвани на Софийска районна прокуратура. На Г.И. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 210 и му е взета мярка "Подписка". По случая се води досъдебно производство