Предложението на евродепутатите от ГЕРБ Емил Радев и Андрей Новаков е получило най-висока оценка от ЕК и ще бъде приложено в пълния му вид. По програмата се предвиждат 1.3 милиона евро, съобщиха двамата пред журналисти.

Парите ще бъдат разпределени за кандидатствали по програмата потребителски организации. Ще се финансират техни дейности, свързани с премахване на двойния стандарт на храните, както и провеждането на тестове, които да доказват наличието на двойни стандарти в отделните страни членки.

Такива организации ще могат да водят и колективни потребителски искове.

Очаква се програмата да влезе в действие от началото на 2019 г. Евродепутатите очакват събраната информация от организациите да послужи за основа на промяна на европейското законодателство и въвеждане на единни стандарти, както и единен орган, който да следи за спазването им.

По такава важна тема решението дойде от България, коментира Новаков. Той уточни, че това не е кампания, а програма, по която потребителските организации от всички страни членки ще могат да кандидатстват.

Това е конкретен резултат от кампанията на държавите в Източна Европа срещу двойните стандарти при храните, каза Емил Радев. По думите му има двойни стандарти и в други сфери и посочи за пример козметиката.

Ако пилотната програма има успех, тя ще може да се продължи и разшири, смята той. Единствено обединени можем да се преборим с този проблем, търсим помощ отвсякъде, каза още Радев.