Сняг вали в областите Пазарджик, Габрово, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, Търговище, Хасково, София, Стара Загора, Смолян, Пловдив, Велико Търново, Разград и в районите на Троян, Априлци, Котел. По пътищата на страната в момента работят 266 почистващи машини, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Затворени за движение са проходите - Златишки, Твърдишки, Върбишки, Дюлински, Троян-Кърнаре и Айтоски. През проходите "Шипка" "Вратник", "Петрохан" е забранено е движението на товарни автомобили над 10 тона и движението е с ремаркета и полуремаркета. По пътя Пещера-Батак-Доспат всички автомобили трябва да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета.

Прекъснато е електрозахранването на ГКПП Лесово заради авария на подстанция в Тополовград.

Пътната обстановка в Сливенско е усложнена поради лошите метеорологични условия. Поради силен северен вятър, снеговалеж и снегонавяване е затворен пътят „Петолъчка”-Котел-Омуртаг за движение на ТИР-ове и товарни автомобили с ремаркета. Ограничено е движението по пътя Сливен-Стара река-Елена на товарни автомобили и леки автомобили без вериги.

За цяла Южна България в сила е код "жълто" за обилни снеговалежи, а за областите Кърджали и Смолян кодът е "оранжев". В планините снежната покривка почти навсякъде ще превиши 50 сантиметра.

Между 15 и 20 сантиметра е новата снежна покривка в Смолянска област, съобщи БНР. Леките автомобили трябва да се движат с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета през проходите Рожен, Пампорово, Превала и Печинско. Ограничението е в сила и за пътя Девин-Михалково.

Обилните снеговалежи в Кърджалийско наложиха ограничения за транспорта, а две училища в селата Падина и Рани лист бяха затворени. В района на Даладжа по пътя Кърджали- Ардино дебелината на снежната покривка наближава 20 сантиметра. Толкова е тя и в района на село Йончево по пътя Черноочене- Асеновград. Затруднено е движението по пътя Кърджали - Хасково през село Мост, там вече са наложени ограничения и движението е само с вериги. Обилни са навяванията по направлението Кърджали- Крумовград, забранено е тежкотоварните коли да пътуват с ремаркета и полуремаркета.

Заснежените пътища в Благоевградско обаче станаха причина за поредната тежка катастрофа. Два ТИР-а са се обърнали на път Е 79 край Благоевград, като движението там е блокирано. Заради снеговалеж е затруднен трафикът по пътищата Гоце Делчев - Петрич - Златарево, Гоце Делчев - Попови ливади и Петрич-Златарево. Проходът "Предела" е затворен за движение, а по пътя Благоевград - Станке Лисичково всички моторни превозни средства трябва да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полу-ремаркета.

В София затруднения в движението има в участъка при Черния кос, както и по пътищата от Кокалянско ханче до Кокаляне и от Бистрица до Железница, съобщи "Фокус". Цистерна пък се е преобърнала на пътя между Костинброд и Волуяк. На място има кран, екипи на пожарна и полиция. Няма пострадали.

През нощта в София са извършени обработки срещу заледяване по улиците, по които се движи градският транспорт, тези с обществена значимост и стръмните участъци. Поради по-обилен снеговалеж е чистен сняг от пътните платна на Витоша, както и пътищата Железница - Ковачевци - Плана, по ул. "Симеоновско шосе" към Бистрица и Панчарево, както и в района на Кокаляне.

През деня снегопочистващата техника ще продължи дейностите по поддържането на пътните платна, а при необходимост от избутване на снега може да се стигне до временно спиране на движението в някои участъци, докато бъдат почистени платната. Над 100 машини работят по столичните улици, почистването ще продължи през целия ден, посочи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Със закъснение от 20-30 минути се движат автобусите между Перник и София, съобщиха диспечерите от пернишката автогара. По техни данни причината е в задръстване в района на Владая. По-късно директорът на Областното пътно управление в Перник Румен Сачански съобщи, че между Владая и село Драгичево е имало закъсал автомобил, който е бил изтеглен, а движението е било спряно за 10 минути, за да се почисти платното от снега.

Астрономическата зима настъпи в България тази сутрин в 7.30 часа. Продължителността на деня ще е 9 часа и 3 минути.