Мъжете страдат по-често от апнея, докато жените - от безсъние, придружено с депресия или главоболие. Това каза в интервю за БТА доц. Пенчо Колев, завеждащ отделението по клинична неврофизиология в Университетската болница по неврология и психиатрия "Св. Наум" в София. Той съветва да се избягва самолечението, приемът на медикаменти без изричното им предписание от лекар, тъй като това само усложнява по-нататъшното лечение както при проблеми на съня, така и при проблеми, свързани с главоболието.

Експертът отбеляза, че дори широко рекламираните хранителните добавки за сън следва да бъдат предварително консултирани с лекар.

Доц. Колев каза, че пациентите, които имат проблеми със съня, могат да облекчат състоянието си като премахнат някои от навиците, с които вредят на съня. Той препоръчва вечер да се приемат лесносмилаеми храни, да не се пие алкохол след осем часа вечерта и да се избягва всичко, което възбужда мозъка и ангажира мислите, включително филми и книги.

Мигрена имат много малък процент от хората с главоболие - около 15 процента, отбеляза доц. Колев. "За 70 на сто от случаите е характерен тензионният тип главоболие. То е по-често срещано при жените и обикновено се свързва с напрежение и стрес", посочи специалистът. По думите му отново най-опасното за тези болни е, че се самолекуват.

Следва пълният текст на интервюто:

Доц. Колев, кои са най-честите заболявания на нервната система, за които пациентите постъпват при вас за лечение?

Отговор: Сред заболяванията, които лекуваме в неврологията, са епилепсия, главоболие, проблеми на съня, множествена склероза, Паркинсон, деменция, болки в гърба и кръста. Разполагаме със специализирани клиники, които по-тясно се занимават с някои от тях. Болницата разполага още с диагностично-консултативен блок, в който се намират консултативни кабинети, специализирани за главоболие, епилепсия и изследвания на периферната и централната нервна система. Обхванати са всички заболявания. Епилепсията се среща при 0,5 процента до 1 на сто от населението, каквато е и световната статистика за заболяването. Следват пациентите с мултиплена склероза. Около 10 процента са възрастните над 80 години с Паркинсонов синдром. Чести са и случаите на инсулти, които се настаняват в клиниката за интензивно лечение на нервни болести.

Споменахте за проблемите на съня, какви са те?

Отговор: Болница "Св. Наум" е един от пионерите в изследванията на съня у нас с така нареченото полисомнографско изследване. Нека първо е ясно, че в класификацията за нарушенията на съня съществуват 94 заболявания. Едното от тях е свързано с класическото безсъние или инсомния. Сънят при болните е недостатъчен или увреден по някакъв начин. Пациентите или трудно заспиват, или се будят често през нощта. Най-важното, което трябва да знае човек, когато страда от класическо безсъние, е дали то е първично или се дължи на друго заболяване.

Кои са вредните навици, с които рушим съня?

Отговор: Важно е вечерта да не се ядат тежки храни. Храните трябва да са лесносмилаеми. Препоръката е да не се пие алкохол след осем часа вечерта. Освен това, трябва да се избягва всичко, което възбужда мозъка. Да не се гледат вечерно време филми, които са интересни и да не се четат интересни книги, които възбуждат мозъка и пречат на процеса на заспиване. Следобед не трябва да се пият възбуждащи напитки като кафе и чай, тъй като те имат действие с различна продължителност и много често пречат на заспиването.

Кога трябва да се обърнем към специалист?

Отговор: Когато започне първично безсъние, ако човек сам не се справи до месец, изключвайки тези вредни навици, значи е най-добре да отиде на лекар. Лечението се назначава от невролози, тъй като има доста специфични неща, които настъпват в организма. За съжаление, повечето хора се самолекуват. Най-често с бензодиазепини или хипнотици, които водят до зависимост, след което много трудно могат да ги спрат. Затова винаги медикаментите се приемат след консултация с невролог. Безсънието може да е остро, тогава то трае от две седмици до месец. В по-остра фаза трае от месец до два-три и става хронично, когато продължи повече от шест месеца.

Много важно е човек да не започва безразборно лечение от самото начало със сънотворни. Те ще доведат до хронифициране на заболяването и невъзможност за лечение. Повечето от лекарствата, с които се лекува безсънието в по-остра форма, се пият за кратко - не повече от 20 дни. За съжаление, болните, които сами си ги купуват, незнайно как, след като всички тези лекарства са с рецепти, прекаляват. Свикват с това лекарство и после много трудно лекарите можем да го спрем и да подобрим лечението. Задължителна е консултацията с лекар. Дори препоръчвам да се започне с личния лекар, ако той не успее, ще изпрати пациента при невролог. Безсънието често е свързано и с депресия. Тогава лечението започва с прием на антидепресанти, предписани от невролог или от психиатър.

Много модерно заболяване е сънната апнея. То е по-често срещано при мъжете. Докато безсънието и депресията са по-често срещани при жените. Характерно за пациентите с апнея е, че, освен хъркането, се наблюдава и спиране на дишането. В такива случаи е важно да се направи изследването полисомнография, с което да установим, колко често става това. Имаме пациенти, при които и дишането спира по сто пъти за час. Смята се, че ако до пет пъти спре дишането в рамките на час е нормално, но ако е над пет пъти - вече е заболяване. Лечението става със специални апарати. Сънната апнея е заболяване, при което пациентите не спят пълноценно заради постоянното спиране на дишането. Те спят много леко и нямат пълноценен сън. Пациентите са уморени през деня и дори заспиват, седнали на маса. Най-опасно е заспиването докато шофират.

Доколко безопасно е ползването на хранителни добавки за сън?

Отговор: Лично мое мнение е, че дори за хранителната добавка трябва да се консултирате с лекар. В някои от хранителните добавки не знаем какво има вътре и има ли противопоказания. Приемът им носи риск от усложнения.

Кога хората разбират, че страдат от сънна апнея?

Отговор: Това става най-често, когато спят с партньора си, който се буди заради хъркането и спирането на дишането. Българско дружество по медицина на съня също запознава хората с това заболяване. Другото, което ги насочва към специалист е, че те се чувстват уморени през деня и им се доспива внезапно. Пациентите обикновено идват, когато започнат да заспиват на работното си място или пък, когато шофират и имат зад гърба си леки катастрофи, заради които спират да карат.

Как ще коментирате проблема с главоболието?

Отговор: Завеждам кабинета за главоболие. Обикновено пациентите с главоболие твърдят, че имат мигрена. Всъщност, мигрена имат много малък процент от хората с главоболие - едва около 15 процента. За 70 на сто от случаите е характерен тензионният тип главоболие. То е по-често срещано при жените и обикновено се свързва с напрежение и стрес. Стресът може да не е интензивен, а ежедневен. Важно е тази диагноза да се постави, за да бъдат лекувани правилно. Същото е и за мигрената. Отново най-опасното за тези болни е, че те се самолекуват. Пият какви ли не хапчета, които са абсолютно забранени за лечение на главоболие. Затова всяко главоболие е хубаво да се консултира с лекар.

Споменахте, че друго често срещаното заболяване е епилепсията. Увеличават ли се случаите?

Отговор: В България 50 хиляди души боледуват от епилепсия. При епилепсията има различни пристъпи в зависимост от мястото на свръхвъзбуда в мозъка. Едните пристъпи са перциални и локализирани в определен дял на мозъка. Тогава пациентите могат и да не загубят съзнание. Обикновено се изразяват в потрепване на ръка, крак, клепач, изтръпвания, болки в стомаха и световъртеж. Другите пристъпи са първично генерализирани, при които временно възбудата обхваща едновременно двете полукълба на мозъка. При тях пациентите губят съзнание. Всъщност, не повече от 40 процента от болните са с такива пристъпи.

Съществуват около 2000 различни епилептични пристъпа. При веднъж поставена диагноза се съблюдават строги правила за медикаментозно лечение. Обикновено още с първото лекарство в 47 на сто от случаите се постига спиране на пристъпите. За 60 процента от болните още в първите шест месеца успяваме да спрем пристъпите. В останалите случаи се налага политерапия или лечение с два и повече медикаменти. За съжаление, в една трета от случаите имаме терапевтично резистентни епилепсии. Именно в тези тежки състояния пациентът задължително постъпва при нас.

Болница "Св. Наум" разполага с нужните специализирани бази и апарати за изследвания. При нас пациентът може да бъде проследен с видео ЕЕГ изследване и това да ни помогне за по-добрата диагностика. Има болни, които нямат епилепсия. Правят неепилептични припадъци. Има и други с психогенни припадъци. За правилното им диагностициране ни помага и образната диагностика. Тук апаратурата ни е на не повече от пет години. Специализирани изследвания са нужни и в случаите на множествена склероза и при болестта на Паркинсон. Провежда се изследване със СПЕКТ гама камера. Както знаем населението застарява и се увеличават случаите на деменция, която при възрастните над 80 години достига до 30 процента