Още две области на страната - Перник и Шумен, са в грипна епидемия от днес, а област Плевен удължи срокът на грипната епидемия и на въведените временни противоепидемични мерки до 5 февруари включително.

До 5 февруари остават в сила и мерките, въведени в областите Смолян, Габрово, Пловдив, Варна, Ямбол, Велико Търново, Пазарджик и Хасково. В София-област и в област Шумен те ще бъдат валидни до 7 февруари, а в област Перник - до 9 февруари,  съобщиха от  Министерството на здравеопазването.

Към настоящия момент временно преустановяване на присъствения учебния процес е въведено в областите Пловдив, Варна, Бургас, Пазарджик, Ямбол, Перник и София-област.

Според данните за заболеваемостта в съответната област всяка регионална здравна инспекция взима решение дали да се обяви грипна епидемия в областта и да наложи съответни противоепидемични мерки.

Лавинообразно нараства броят на заболелите от грип в страната, съобщи пред БНР проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести. В момента се отчита най-голям ръст - с около 25%, спрямо предишната седмица. Придшните седмици ръст е бил около 15%. По думите й това показва, че пикът е близо: "Може би до седмица - максимум 10 дни грипът ще премине през цялата страна и ще започнат да намаляват случаите".

Тя посочи, че ефектът от мерките се отчита около седмица след въвеждането им и даде за пример област Смолян, която беше с най-високата заболеваемост преди 2 седмици, а сега е малко над средната. По думите ѝ там мерките дават сравнително бърз ефект.

В момента София област е с най-много заболели, следвана от Габрово, Ямбол, Пазарджик, посочи специалистът.

Всички възрастови групи са засегнати, посочи проф. Ива Христова, като уточни, че на първо място са малките деца, следвани от възрастните хора, особено тези с придружаващи заболявания.

Тя отново изброи симптомите, характерни за грипа. Оставен без лечение, грипът продължава 4-5 дни, като първи два се характеризират с голяма отпадналост. Ако лечението започне веднага, тогава то за 24 часа "замита симптомите" и човек се чувства по-добре.

Проф. Христова препоръча стриктно спазване на носенето на маски в следващите 2 седмици. Маските предпазват изключително много, категорична бе тя. Като други мерки за предпазване са редовно проветряване, лична хигиена и избягване на събирането с много хора.