Още четири области обявиха грипна епидемия  днес. Това са Ямбол, Шумен, Велико Търново и Перник. Преди това грипна карантина обявиха областите Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, София - област и Смолян.  Така близо половината страна вече е под карантина.

В Ямбол и Велико Търново противоепидемичните мерки са в сила от 30 януари до 5 февруари, в Шумен - от 31 януари до 7 февруари, и  Перник - от 31 януари до 9 февруари.

Общите временни мерки в областите включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Забраняват се свижданията, а в детските ясли, градини и училища се провежда стриктен ежедневен филтър.

В област Пазарджик и област Варна се преустановява и присъственият учебен процес в срок от 31 януари до 5 февруари включително. Децата няма да посещават присъствено учебни и извънкласни занимания и в област Перник.

В Стара Загора, Русе и Силистра се покачват болните от грип, но засега не са достигнали епидемични стойности.

София област е с най-високи стойности на заболеваемост в страната на 10 хил. души по данни на Центъра по заразни и паразитни болести, каза директорът на Регионална здравна инспекция (РЗИ) София област д-р Розалина Чобанова пред БТА.

Тя посочи, че 467 на 10 хил. души е регистрираната заболеваемост към днешна дата в София област. По думите на Чобанова има покачване на заболеваемостта във възрастовата група от новородени до 4-годишна възраст, последвана от възрастовата група от 5 до 15 години. Най - слабо е засегната групата над 65 години.

Към днешна дата отсъстващите ученици от училищата в областта са около 13% и под 4% от преподавателите. Чобанова отчете, че голяма част от учениците, основно от гимназиален етап, учат в столицата, а личните им лекари са в София област.

Д-р Чобанова каза, че няма проблем с болничните легла, като управителите на болниците имат готовност за преструктуриране на леглата при необходимост да ги направят терапевтични или педиатрични. Утре ще има заседание на областния щаб, на което ще присъстват и кметове на общини, и след това ще се реши какво да се случи - дали учениците да учат в неприсъствена форма.

От РЗИ София област ще бъде предложено преминаване в неприсъствена форма на обучение на учениците. Целта е да се предпазят децата от разпространение на болести в училищна среда.

"Грипната епидемия у нас се развива както и миналата година, с подобни характеристики. По COVID времето, нямахме проблеми с грипа, но всичко друго се развива очаквано. В разгара на грипната вълна има доста голям брой заболели. Броят им расте бързо, което показва, че сме близо до пика на грипната епидемия", каза директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) е най-ниска в София и в област Разград, сочат още данните на НЦЗПБ, отнасящи се за периода 22-28 януари 2024 година. В София заболеваемостта е 108,1 на 10 хиляди души население, а в област Разград - 92 на 10 хиляди.

"Учениците не могат да се пуснат превантивно във ваканция, тъй като не може точно да се прогнозира кога ще се достигнат пиковите стойности на заболеваемостта", каза директорът на центъра проф. Ива Христова и допълни, че целта е учениците да отсъстват от училище за кратко.

Намалява заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в Ловешка област през последната седмица в сравнение с предходната, съобщи и директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Росица Милчева. По думите ѝ стойностите са далеч от границата за обявяване на епидемия.

Данните показват, че заболеваемостта в региона за изминалата седмица е 185,8 на 10 хиляди население, което е снижение със седем пункта в сравнение с предходната седмица, когато е била 192, 44 на 10 хиляди население. Регистрираната заболеваемост е в рамките на нормалните стойности за сезона. Епидемични нива се достигат, когато е над 291,63 на 10 хиляди население, информираха от РЗИ.