Учениците в цялата област Бургас излизат в грипна ваканция. Това реши Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания към областния управител на Бургас. Децата няма да посещават учебни занятия в дните от 1 до 6-и февруари. Причината е високата заболеваемост сред децата.

Вече втора седмица най-много болни от грип има при децата от 5 до 14 години, следвани от тези от 0 до 4 години. 

Удължава се и грипната епидемия в Бургас.

"Броят на заболелите в Бургас расте. Това предполага поне още 6-7 дни да удължим епидемията", каза преди заседанието директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров.

Миналата седмица броят на заболелите е бил 236-238 на 100 хил. души, в момента са 244. В Белодробната болница в Бургас в края на миналата седмица имаше 15% свобдни легла само. Към днешна дата са свободни 20%. Заети са 80%. В детските отделения 25-30% са свободни, около 75% е заетостта, каза д-р Паздеров.

Началникът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров очаква с новите противоепидемични мерки заболеваемостта да спадне след седмица.

На 5-ти февруари противоепидемичният щаб ще се събере отново, за да прецени дали ваканцията на децата ще бъде удължена, или на 7-ми февруари те ще се върнат в класните стаи.

За времето на грипната ваканция се преустановяват и всички извънкласни занимания, олимпиади и състезания.