Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" ще предложи на Министерството на образованието и науката да увеличи междусрочната ваканция с два или четири дни, в интерес на опазването на здравето на учениците и учителите, се казва в съобщението му.

Междусрочната ваканция за учениците в страната е от 3 до 5 февруари, включително, според графика за ваканциите през сегашната учебна година, публикуван в сайта на Министерството на образованието и науката. Вторият учебен срок през учебната 2023/2024 година за учениците от първи до 12-и клас се предвижда да започне от 6 февруари, вторник.

Синдикатът аргументира предложението си до просветното министерство с данни от направено национално изследване с участието на учители и родители, информира БТА.

На въпроса: "Правилно ли е решението да се въвежда обучение от разстояние в електронна среда, при обявяване на грипна епидемия?", 89,6% са отговорили, че не е правилно и само 10 на сто смятат, че това е добро решение.

Поптани "Трябва ли да се осигурява заместващ учител, при онлайн обучение, ако той е болен?", само 38,5 на сто от анкетираните смятат, че трябва да се осигури заместващ учител, а 50,1% смятат, че не трябва.

69,8 на сто отговарят, че ваканцията трябва да бъде удължена с четири дни, до края на седмицата и да бъде от 5 февруари до 9 февруари. 25,3% смятат, че междусрочната ваканция трябва да се увеличи с два дни, а 2,8% смятат, че не трябва да се удължава.

"Синдикатът "Образование" анализира решенията на националните общински институции в области, в които е обявена грипна епидемия. Там се налага практиката да се въвежда дистанционно обучение, но дали това е релевантно при наличие на около 30 процента болни ученици и учители? Решението за въвеждане на онлайн обучение е в интерес на учениците, но дали то кореспондира със способността на учителите да изпълняват служебните си задължения тогава, когато са болни? Очевидно не", заявяват от синдиката "Образование".

 

Председателят му Юлиян Петров обобщава, по повод проучването, че не е правилно решението да се обявява дистанционно обучение по време на грипна епидемия, защото няма как болни ученици да бъдат принуждавани да се обучават и болни учители да изпълняват своите трудови задължения.