Достъпът до плаж "Русалка" за поредна година е ограничен от бариера и всеки, който иска да премине, е длъжен да плати 8 лева за паркинг.

Курортът е свързван с Николай и Евгения Баневи. Още през 2010 година беше наложена глоба на собствениците за въпросната бариера, но сега отново я има, съобщи Нова телевизия.

"Единствената общинска собственост в района на комплекс "Русалка" е общинският път, който води до там. Той е около 2,800 км. Това, което искам да уточня, е, че пунктът и бариерата не са разположени върху общинския път, а в частен имот", заяви кметът на Община Каварна Нина Ставрева.

По думите й има разрешение за поставяне на контролния пункт и на бариерата от 2012 година.

"До няколко метра пред бариерата пътят е общински. Всичко останало е частен имот и активите в самия комплекс са частна собственост. Земята е държавен горски фонд. До колкото ми е известно, в момента се водят някакви дела между държавата и собствениците", каза още Ставрева.

Според нея плащането на такса за преминаване през бариера в частен имот не е в компетенциите на общината.

"Трябва да се предприемат действия от страна на държавата и на Областна администрация. И в момента са в процес на изготвяне подробни устройствени планове, които да удовлетворят точно това, което е разписано в закона за устройство на черноморското крайбрежие. Общината в момента прави алтернативен път, за да не се налага да се плащат такси", категорична бе кметицата.