Договорът за изпълнение на проекта за модернизация на спешната медицинска помощ в страната бе подписан в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и заместник регионалният министър и ръководител на Управляващия орган на оперативната програма "Региони в растеж" Деница Николова.

Проектът се финансира с безвъзмездна финансова помощ по "Регионална здравна инфраструктура" на обща стойност 163,5 млн. лв. Предвижда се по него да бъдат купени 400 линейки, оборудвани със съвременна медицинска апаратура, както и да бъдат обновени 27 центъра за спешна медицинска помощ в областните градове с техните 170 филиала и 6 изнесени екипа. С изпълнението на проекта се очаква цялостно реформиране на спешната медицинска помощ, с което ще се подобри значително качеството на здравната услуга и ще се осигури по-ефективна здравна инфраструктура.

Петя Аврамова подчерта важността на подписания днес проект в подкрепа на развитието на системата на спешната медицинска помощ. Той ще се изпълнява на територията на цялата страна и обхваща 237 обекта от системата на спешната помощ. Срокът за изпълнението му е 36 месеца.

Ананиев подчерта, че проектът ще доведе до преструктуриране на системата на спешната медицинска помощ, ще повиши ефективността от функционирането й, ще подобри качествата на медицинската дейност в спешните случаи и ще позволи приближаването възможно най-близко до пациентите с тези 237 точки, на които ще бъдат разположени органите на спешната медицинска помощ. Изпълнението на този проект ще ни позволи да направим и преструктурирането на болничната помощ, каза здравният министър.