В средата на ноември ще започнат тестовите полети на първия български хеликоптер за спешна помощ. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в своя профил във Facebook. 

"В България HEMS ще оперира с хеликоптери от най-високо поколение. Хеликоптерът AW109 Trekker ще разполага с иновативната система автопилот за управление по четирите оси на движение (4-axis)", обяснява Гвоздейков.

И отбелязва, че системата се внедрява за първи път в тези хеликоптери и позволява пилотирането в трудни условия да се извършва с висока степен на безопасност и прецизност при кацане.

"В средата на ноември първият хеликоптер за България ще слезе от поточната линия и ще започнат тестовите полети, след което машината ще прелети до София", подчертава транспортният министър, като добавя, че лично е отишъл на място в Leonardo helicopters във Верджате, Италия, и се е уверил, че сглобяването на хеликоптера е към края си.

"Ще положим максимум усилия до края на годината България да има лицензиран авиационен оператор със SPA.HEMS одобрение и регистриран първи хеликоптер", коментира още Георги Гвоздейков.

В края на септември Димчо Добрев, изпълнителен директор на "България Хели Мед Сървиз", съобщи, че първият хеликоптер за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха ще може да носи дежурства от края на януари догодина от Летище София.

Вторият хеликоптер трябва да пристигне до 30 юни в Долна Митрополия и с него също да започнат дежурства.

Вече е започнал процесът и по изграждане на болнични вертолетни площадки, така че в съответния периметър на действие на хеликоптера пациентът или пострадалият да бъде приет в болница, която да му окаже адекватно лечение, каза Добрев.