Отказът на "Софийска вода" от исканото по-рано увеличение на цената на водата с близо 14% дойде след като от Столична община се обявиха против, тъй като концесионерът не е свил загубите по мрежата. А днес "Софийска вода" бойкотира публичното обсъждане в ДКЕВР за цената на предоставяните от компанията ВиК услуги с аргумента, че вече са оттеглили заявлението си и "не желаят в настоящия предизборен период темата за цената на предоставяните в София ВиК услуги да бъде политизирана".

Докладът на работната група на регулатора не само, че не предвижда повишение на цената, но според изчисленията на експертите на ДКЕВР цената на ВиК услугата в столицата трябва да бъде намалена с около 4 на сто.

"Досега не сме имали такъв случай - дружество да оттегли заявката си, затова трябва нашите юристи да проверят как да се процедира, за да не бъде решението на ДКЕВР обжалвано пред съда", коментира Харитонова, цитирана от БТА.
 
Тя каза, че комисията може да започне процедура за промяна на цената и по собствена преценка, дори и "Софийска вода" да е оттеглила искането си, но регулаторът трябва да вземе решение за това на закрито заседание. Ще последва нова проверка на данните от работна група на ДКЕВР и решение за цената на "Софийска вода" ще бъде взето в края на май.

Междувременно тече и регулаторен одит във ВиК дружеството, защото изтича неговият петгодишен бизнес план, обясниха от регулатора. Според този план дружеството би трябвало да е намалило загубите по мрежата до 47 процента. Регулаторният одит на ДКЕВР също ще допринесе за формиране на решението за цена на водата в София, заявиха от комисията.

Георги Кадиев, член на Столичния общински съвет от групата на БСП, заяви, че са събрани 45 000 подписа за провеждане на референдум за разваляне на концесията на "Софийска вода" заради драстични нарушения.
Кадиев каза, че в цели квартали - например "Филиповци", няма нито един поставен водомер и загубите на "Софийска вода" от това се прехвърлят върху цените на всички клиенти на ВиК оператора.
Кадиев добави, че решението за провеждане на референдум е било отхвърлено от СОС, но то ще бъде обжалвано пред Административен съд София.

Повишение на цените на услугите си са поискали и някои по-малки ВиК оператори, но не и операторите в големи градове, коментира Харитонова.