Заради нерегламентирана дейност е закрито и сдружението с нестопанска цел, което е водило обучението, предаде БНР.

При последната проверка на Държавната агенция за закрила на детето в пансиона са открити шест малки деца, две от които сирийчета.

Проверката е разпоредена от Окръжната прокуратура, която се е самосезирала.

"За две години през пансиона са преминали около 70 деца", каза районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед и уточни, че проблемът ще бъде разгледан от Главното мюфтийство.

Наскоро Главното мюфтийство започна проверки на имами и ходжи, след като бяха разкрити нелегални ислямски пансиони за деца в няколко града - в Кърджали, Айтос, Исперих, Бургас, Делчево. Деца от бедни семейства живеят там и изучават Корана. Преподавателите са действащи имами и ходжи, а подслонът, храната, дрехите и религиозните курсове – безплатни.
Тогава районният мюфтия в Кърджали категорично отрече в района да функционира незаконен ислямистки пансион за деца, изучаващи тайно Корана.

ДАНС също работи по случая.

Сдружението "Дружба-Родина" алармира по-рано днес за разпространен в интернет клип, в който деца от ромския квартал в Пазарджик имитират обезглавяване на свой връстник с цялата символика на "Ислямска държава".

Действието в клипа се развива в джамия.

"В клипа не се чува никакъв текст. Едно участие на деца в обезглавяване - това е достатъчно, без всякакъв текст, да бъде предмет на едно много сериозно обществено обсъждане за това как се случва, кой го организира и какви са последствията", коментира Петко Колев от сдружението.

„Дружба Родина“ възнамерява да внесе сигнала в ДАНС и да поиска становище от Главното мюфтийство.