Преди година и половина 8 родители наемат един четиристаен апартамент в столицата и създават там център за игра на своите деца, предаде БНР. Те стоят заедно с децата си или ги оставят на грижите на другите майки. Майки се редуват при отглеждането на децата, докато останалите ходят на работа, но успяват да съчетават графика си с този в кооператива. Една от тях обаче се занимава основно с децата.

“Една от майките води заниманията, останалите майки подпомагат процеса“, разказва софиянката Зорница Трифонова, която води там двете си деца - на две и на пет години.

Тъй като таксата за дете не може да е по-малка от тази в частната детска градина, това означава между 100 и 300 лева месечно. Така разходите се разпределят, без за някого да има печалба.

В Швеция, Франция и Дания подобни модели за отглеждане на деца получават държавна финансова помощ, твърди Емилия Славова, също майка, която участва в родителския кооператив.
“В страните, в които сме проучвали това, таксите са пределно ниски, защото държавата има сериозно участие и тя насърчава участието на родители в такива центрове“, коментира майката.

Жените твърдят, че децата им се обучават пълноценно.
"Утре примерно, ще имаме английски. Четем приказки, повтаряме думички и пеем песнички, които въвеждат в темата, така че децата запомнят”, разказва Зорница Трифонова пред bTV.

Родителският кооператив дори има сериозна преднина пред градините и яслите - един възрастен се грижи за не повече от 4 малки деца.
"Предимството тук е, че децата, които гледаме не са нашите и чуждите деца, а са нашите и другите деца. Защото всички деца на наши приятели са като наши деца и най-голямата гаранция децата ни да получат нужната грижа и внимание е ние да направим същото за децата на нашите приятели”, разказва още Емилия Славова, която е председател на Сдружение "Плейцентър Приятели”.

Родителите ще потърсят подкрепа от общината и ще предложат и да се стимулира създаването на кооперативни детски градини. Ако формата се признае и от българските закони, идеята може да се доразвие и приложи като алтернатива на задължителната предучилищна подготовка за петгодишните, смятат майките.

През август кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че тази година в дестки градини ще бъдат приети 350 деца повече, но въпреки това за хиляди все още няма места.