Десетки медицински специалисти протестират пред Министерството на здравеопазването. Сред тях са медицински сестри, лаборанти, акушерки, физиотерапевти, фелдшери и други. Те блокираха движението по бул. "Мария Луиза" в района, предаде "Фокус".

Медицинските специалисти се заканиха, че протестите ще продължат, докато исканията им за по-високи заплати и по-добри условия на труд не бъдат чути. Те опънаха символично и палатка пред Министерството на здравеопазването, която ще остане до края на днешния протест, а в следващите дни в определени часове отново ще бъде поставяна пред сградата. Протестът протича при засилено полицейско присъствие. Протестиращите пропускат преминаването само на трамваите.

Медицинските сестри настояват за стартова заплата в размер на две минимални работни заплати за страната, за подобряване на условията на труд и възможност за кариерно израстване. При ниското заплащане днес е много трудно да се полагат качествени медицински грижи, категорични са работещите в областта.

Вижте снимки от протеста >>

Трябва да се направи всичко възможно да задържим тези специалисти в страната ни, каза омбудсманът Мая Манолова, която дойде при протестиращите.

Сред протестиращите присъстват и представители на синдикат "Защита", с искане за оставка на министъра на здравеопазването.

Протестът ще продължи, докато не се удовлетворят исканията ни, каза Мая Илиева, говорител на Инициативния комитет, организирал протеста. Тя изрази категоричното си мнение, че към момента протестиращите медицински специалисти не искат оставката на министър Кирил Ананиев, но беше категорична, че протестите ще продължат.

Вчера медицинските сестри обявиха, че не вярват на обещанията на министъра за увеличение на заплатите на професионалистите по здравни грижи. На свой ред Ананиев каза, че няма нито една болница сред държавните и общинските, в която да има правила и ред при формирането на заплатите.