Френската компания Талес и израелската компания Веринт публикуваха днес световен годишник с най-опасните организации в киберпространството, предаде Франс прес и БТА.

В годишника фигурират голям брой държавни и полудържавни организации. От общо 66-те организации в годишника 49 процента от тях са държавни или се ползват от подкрепата на определена държава и извършват предимно кибершпионаж, политическа дестабилизация и саботаж, 26 процента са на т.нар. "хактивисти" (екстремисти, действащи по идеологически, религиозни и политически мотиви), 20 процента са организации за киберпрестъпления с користна цел, а пет процента - за кибертероризъм.

Сред най-опасните организации от гледна точка на сложност на използваните средства най-голям е броят на руските (те заемат четири от първите десет места в годишника). Следват ги китайските организации (заемащи три от първите десет места). Сред първите десет най-опасни организации са още една виетнамска, една иранска и една френска.

Някои организации, като руските и китайските, изглежда понякога "умишлено позволяват да бъдат идентифицирани, за да демонстрират нивото на уменията си", каза пред журналисти Иван Фонтеренски, член на екипа, изготвил годишника.

"Преди известно време имаше случай на кибератака срещу кораби край бреговете на Индонезия. Разследванията показаха, че китайска организация умишлено е атакувала корабите със злоумишлен софтуер, за да бъде разкрита и за да се разбере за присъствието й", каза експертът.

Американските организации обаче са изключително дискретни и за тях е събрана много малко информация, отбелязва Франс прес.