Държавната агенция "Национална сигурност" ще поеме практически контрола върху сигурността на Търговския регистър, този на БУЛСТАТ, на юридическите лица с нестопанска цел и дори на брачните договори, съобщава в. "24 часа".

Това става възможно, след като в сряда правителството включи Агенцията по вписванията, която е подчинена на Министерството на правосъдието, в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност.

В този списък влизат обекти като АЕЦ "Козлодуй", границата, всички големи язовири, магистралите и пр.

С включването ѝ в него ДАНС ще контролира физическата охрана, информационната защита и ще оказва съдействие на шефовете ѝ, предвижда правилникът за прилагане на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност". Реално агенцията ще следи за правилното функциониране на регистрите и дали са уязвими за външни атаки

Тя ще може да поставя и допълнителни изисквания към хората, които работят в Агенцията по вписванията. Да налага нови мерки за защита на агенцията, както и механизми за контрол.

Промяната се прави заради срива на Търговския регистър от миналата година,

обясниха от МС.

През август 2018 г. заради четири изгорели харддиска регистърът не работи в продължение на 19 дни. Това напълно блокира възможността за вписване на промени във фирми, а много компании имаха проблеми, включително и за осъществяването на нормални сделки или плащания през банки.

Допълнително бизнесът се опасяваше, че блокирането на Търговския регистър отваря вратата за измами и кражби на фирми. Според изявления на вицепремиера Томислав Дончев след срива на регистъра причината това да се случи е и немарливост на служители и тогавашното ръководство на агенцията. Заради блокирането му бе сменена бившата шефка на агенцията Зорница Даскалова, а от август миналата година начело е Габриела Козарева.

Правителството разчита намесата на ДАНС да помогне за бързо и ефективно решаване на техническите проблеми, които могат да доведат до нов срив на регистрите на Агенцията по вписванията.

Освен за Търговския регистър агенцията отговаря за Имотния регистър, този на БУЛСТАТ, регистъра на юридическите лица с нестопанска цел и регистъра на имуществените взаимоотношения между съпрузите (този на брачните договори - б. р.).

Всеки от тези регистри съдържа важна информация за правния статут на широк кръг от граждани и фирми.

Освен това вписването в тези регистри води до пораждането на определени права, има ролята да оповестява партньори и да защитава правата на гражданите и фирмите, мотивираха от правителството решението Агенцията по вписванията да стане част от обектите на националната сигурност. Воденето на регистрите на агенцията има значение за обезпечаване на правната сигурност в страната, категорични са от Министерския съвет.