Честванията на 45 години от Шипченската епопея ограничава движението през прохода "Шипка" тази събота, 20 август.

От 9 ч. до 15 ч. няма да бъдат пропускани транзитно преминаващите моторни превозни средства по път I-5 (E-85) Габрово - Шипка - Казанлък през прохода. Ще бъдат допускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.

Транзитният трафик ще се пренасочва по път II-55 Проход на Републиката, както следва:

- за пътуващите от Северна към Южна България - от Русе и Велико Търново през Дебелец - Проход на Републиката - Гурково за Казанлък, Стара Загора и Бургас;

- за пътуващите от Южна към Северна България през Гурково - Проход на Републиката - Дебелец за Велико Търново и Русе.

Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани по път III-552 по маршрута: Габрово - Трявна - с. Белица - с. Вонеща вода - Проход на Републиката и обратно.

Движещите се по път III-5004 "Обход на гр. Габрово и етапна връзка с път I-5 в посока връх "Шипка" се отклоняват при пътен възел "Дядо Дянко", през Габрово по път III-552 и път II-55 през Прохода на Републиката. В участъка Трявна - Вонеща вода шофьорите трябва да карат с повишено внимание и стриктно да спазват поставената временна сигнализация, тъй като преминават през участък с ремонтни дейности.

В област Стара Загора движението на МПС ще се пренасочва към Прохода на Републиката по следния маршрут: път I-6 Калофер - Казанлък - път II-55 Гурково - Велико Търново и обратно. Пренасочването ще става при пътен възел "Мъглиж" (връзката на път I-5 с I-6).