Бившата председателка на Софийски градски съд беше осъдена на 1 година условно заради издаването на незаконни съдебни разрешения за прилагането на Специални разузнавателни средства (СРС) по “Червеи“.

Данните за огромния брой хора, станали обект на подслушване в продължение на 300 дни, е съобщил пред съда бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев, който е свидетел по делото, пише още в мотивите.

Той пък разбрал това от ексшефа на ДАНС Владимир Писанчев, разпореждал използването на СРС-та.

В действителност много повече хора от въпросните 1000 са станали обект на подслушване, тъй като всеки от тях е провеждал разговори и с близките си.

Разработката започва в края на 2013 година след анонимен сигнал, че служители на МВР вземат между 2000 и 5000 лева, за да манипулират информационните масиви. Тези “червеи“ оправдавали действията си с технически сривове и токови удари.

Тогавашният шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов е натоварен да ги разобличи. Той подготвя четири поредни искания за прилагане на СРС до Владимира Янева, която тогава оглавяваше СГС. Тя ги одобрява, с което двойно надвишава допустимия законов срок за прилагане на СРС по едно дело – 120 дни. Точно заради това тя бе осъдена, макар и не ефективно.

Костадинов пък бе осъден само на 3000 лева глоба, защото незаконно е използвал чужд профил и парола, за да проникне в информационната система на МВР.

Репутацията на Янева не подлежи на съмнение

В мотивите на съда за присъдата съдия Иван Коев посочва, че несъмнено е доказана вината на Владимира Янева за надвишения срок на разрешенията за СРС и че тя е знаела, че нарушава закона.

Съдията обаче допълва, че тя не може да бъде осъдена, защото е издала разрешения, без да се мотивира добре, без да е сигурна в доказателствата на МВР и ако не се докаже престъпна умисъл или упражнено влияние. За качеството на работата й можело да бъде наказана дисциплинарно от Висшия съдебен съвет, но не и преследвана в наказателно дело.

Коев изтъква и множество смекчаващи вината й обстоятелства:

С цялостната си професионална дейност последователно е показвала стремеж към спазване на законите и санкциониране на техните нарушители. Репутацията й в професионалните среди не подлежи на съмнение. Съдът приема, че извършеното престъпление, освен това, най-вероятно и очевидно се дължи на предоверяване на специалните служби, с които съдия Янева ежедневно е работила и комуникирала“.