"Никой сериозен учен не може да има против извършването на археологически разкопки и възстановяването в автентични граници на онова, което принадлежи към нашето минало. Това, на което протестира учената колегия, е злоупотребата с тези разкопки за цели, които нямат нищо общо с духовността", по този начин Янакиев коментира пред bTV казуса „Плиска”, в чиято базилика шефът на НИМ Божидар Димитров поръси премиера с вода от кладенец с обявена от него за свещена вода.

Историкът заяви преди дни, че Ванга му е казала, че ако базиликата бъде възстановена, „България ке се оправи”.

„Не е ли това изключително суеверие – България ке се оправела, когато щели да се възстановят 4 църкви. България ке се оправи, когато българите започнат да работят, когато имат добро управление (сега го имат) и когато нещата започнат да вървят, както вървят по европейски. Няма да се оправят никога, ако някакви камъни бъдат подредени”
, заяви проф. Янакиев.

Той заяви, че Божидар Димитров се е самоназначил за „главен жрец на републиката” и определи тезите му като „възраждането на вечния дух на Людмила Живкова”.

По повод Голямата базилика в Плиска професорът посочи, че на първо място няма никакви исторически доказателства, че там е покръстен св. Княз Борис I, а освен това водата не е свещена сама по себе си и трябва да се освети с ритуал.

Християнството не е сакрален материализъм, нито материалистическа свещеност”, подчерта теологът.

Той призова управляващите да престанат да слушат „този много странен мениджър”, който знае какво лекува водата от Плиска и който определя какви флакончета да се раздават с в. "Стандарт".

Вчера стана ясно, че водата в Голямата базилика в Плиска е опасна за здравето. В нея е открито съдържание на нитрати два пъти над нормата и Министерство на здравеопазването разпореди пълен анализ на водата.

Димитров: Янакиев е марксист и невежа


"Водата в Плиска е обявена за свещена още по времето на цар Борис Кръстител, защото е вероятно царят да е получил кръщението си именно там. Този Калин ме обяви за езичник, а аз съм построил няколко православни църкви. Той е стар марксист-ленинист и е невежа в историята”, отвърна Божидар Димитров пред Нова телевизия.

След като вчера той заяви, че е нормално във водата да има нитрати, защото наоколо арендатори отглеждат пшеница и торят, днес обаче професорът каза, че тя е замърсена вследствие на работните дейности, които все още текат там.

"В кладенеца постоянно влизат работници, с мръсни дрехи и обувки. Това размътва водата”, заяви професорът и затова призова здравните власти да не правят изследвания на съдържанието на водата точно в този момент.

"Бойко, ако ме гледаш, кажи на Москов да не проверява водата в Плиска" - с този призив в ефир проф. Димитров се обърна към премиера Борисов.

След съобщенията, че водата е опасна МЗ разпореди анализ.

Слухове нямало да убият родолюбците

Ръководителят на проучвателните дейности в Плиска Павел Георгиев каза, че е наложена временна забрана на посетителите да наливат вода в бутилки.

Вече трети месец полагаме усилия да извадим от забрава една българска реликва с огромен религиозен заряд за българите от 9-и век, а надявам се – и днес”, коментира Георгиев.

Той бе категоричен, че никакви слухове за потенциална опасност няма да убият у родолюбците желанието да се докоснат до националната си история и религиозна идентичност.

"Надявам се, че през късната есен кладенецът ще се превърне в още по-голяма туристическа атракция. Дотогава водата ще бъде пречистена и ще може да се използва”, допълни Георгиев.

Проф. Димитров пък обясни, че Плиска е първият каменен град в Европа, Голямата базилика е уникален паметник, че там е открита огромна спортна арена и дори са се карали кънки.

След коментар на водещата, че очевидно е ядосан, Димитров заяви: "Да, защото не проявявате интерес към тези неща, а към шибаната вода, да му се не види."

Контриран, че той сам е съобщил за "чудодейната" вода и за предстоящото поливане на премиера, той каза, че го направил, защото това бил един хубав български обичай. На критиките, че заради твърденията за лековити води хората могат да пренебрегнат здравето си и да не посещават лекар, той каза, че и вярата лекува.