80 души се включиха в надпреварата на Йордановден в Благоевград. 32-годишният Николай Иванов от кв. "Струмско" хвана кръста, предаде "Фокус".
От оспорваната надпревара, превърнала се в меле, той излезе от водата ранен. Иванов работи в сферата на строителството.
От ръководството на благоевградската църква бяха направили малко вирче в реката, за да се събере повече вода и да се потопи кръстът. За победителя имаше парична награда.

Миналата година също имаше бой в Пазарджик между 25 ентусиазирани младежи и неочаквано появил се 32-годишен ром във водите на река Марица, който успя да грабне кръста.

Пловдивският митрополит Николай пък заплаши, че няма да хвърли кръста, ако желаещите не спрат да крещят, предаде Дарик радио. От студа и адреналина младите хора, събрали се в река Марица, се поизнервиха по време на молитвата и започнаха да пеят патриотични песни, което ядоса владиката.
"Не се подигравайте със святата молитва", обърна се той към тях по микрофоните. Думите му развеселиха младежите, но не укротиха ентусиазма им. В отговор те запяха „Боят настана".
Повече от 40 минути около 60 мъже и момчета стояха в Марица и чакаха дядо Николай да отслужи водосвета. 23-годишният Владо Батаклиев хвана кръста. Момчето е от Пазарджик, студент е по Приложна математика в Пловдив.

Тази година сред желаещите да уловят кръста беше и 31-годишният французин Боана Мзе от Лион. Той е на ваканция заедно със съпругата си и се е хвърлил в реката, за да уважи тъща си, която се казва Йорданка.
Сред участниците беше и 21-годишен мъж, който дойде от леденото хоро в Калофер. Над 200 души се хванаха на традиционното мъжко хоро във възрожденския град.

Недоразумение стана и с Богоявленския ритуал в Сливен. За 11.30 часа беше обявено хвърлянето на кръста в шадравана до сградата на общината. Ритуалът обаче се провел с час и половина по-рано, в 10.00 часа. Отец Павел хвърлил кръста в шадравана и той бил изваден от 13-годишния Милен, ученик в 7 клас. Останалите желаещи да скачат за кръста изчакаха да стане 11.00 часа и след като ритуалът не се проведе, скочиха за здраве в шадравана.

На Йордановден повече от 50 младежи от Велико Търново, повечето от които курсанти от Националния военен университет "Васил Левски", влязоха в ледените води на Янтра. За първи път в ритуала се включи 16-годишна ученичка, но за кръста се пребори четвъртокурсникът старши сержант Йордан Николаев, 24-годишен бъдещ танкист от Русе.

Светлин Драганов на 34 г. пък извади кръста от Дунав в Силистра за 11-и път.

След като Енорийският свещеник в Кърджали Отец Петър хвърли кръста от скутер, управляван от кмета Хасан Азис - 22-годишният студент Величко Карабойюков от Националната спортна академия извади кръста от водите на река Арда.
Той получи парична награда.

Богоявленският кръст бе изгубен в река Банщица в Кюстендил. Първоначално се хвърлиха над 10 души, които го изпуснаха в мътната река. След 5-часово издирване кръстът бе намерен.
Миналата година той бе изгубен в р. Черна в Смолян.

Костадин Димитров на 25 г. извади кръста от Стара река в Казанлък. Седем пъти се е хвърлял за кръста младият мъж, но тази година за първи път успява да го хване.

25-годишният Харалампи Желев пък извади кръста от водите на река Чая в Асеновград, предаде Радио Пловдив. Победителят получи от кмета д-р Емил Караиванов парична награда и дъбово буренце с асеновградски мавруд. Над 20 смелчаци се хвърлиха в надпреварата за улавянето на Светия кръст.

22-годишният студент от Варна Добромир Вълев извади кръста от Черно море. 47 мъже опитаха късмета си. Най-младите от тях бяха 12-годишният Калоян Гичев и 14-годишният Карло Тодоров. Най-възрастният участник в ритуала беше 72-годишният Васил Тепеделенев. Той скача за кръста повече от 15 пъти.

В състезанието на Йордановден в Балчик се включиха 19 мъже, сред които англичанинът Пол, както той се представи. Той от две години живее в село Соколово. Миналата година чул за християнския празник Йордановден и е решил тази година да участва.

С уникално спасяване на Светия кръст ще бъде запомнен празникът в Созопол. Близо 40 младежи се хвърлиха в бурните води на морето. Двама младежи успяха едновременно да открият кръст. Спасителите на кръста са двамата футболисти Стелиян Илиев, халф във ФК „Созопол”, и неговият съотборник - вратарят Димитър Бобчев.
По традиция в Созопол кръстът бе разчупен на две и парчето бе хвърлено още по-навътре в бурното море. Смелчакът, който спаси останалата част от кръст, бе Живко Димитров.

И тази година жените от стралджанското село Богорово отбелязаха Йордановден. В битка за изваждането се хвърлиха Ангела Славова, Нонка Куртева, Гинка Русева, всички на достолепна възраст, но с младежки дух.
С тях беше и 70-годишната Стоянка Иванова, майсторка на дърпани баници, която миналата година успя първа да хване кръста.
Щастието този път се усмихна на 25-годишната Соня Ангелова.

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия беше отслужен пред паметника на Незнайния воин в София от Знеполския епископ Йоан и Стобийския епископ Наум, предаде БТА.
На ритуала бяха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбраната Аню Ангелов, кметът на София Йорданка Фандъкова.

По-късно 27-годишният Вячеслав Борисов за втори път извади кръста от езерото в квартал "Дружба".

Две деца бяха кръстени във водите на река Марица в Димитровград.

Православната църква празнува днес Богоявление - Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда, на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Вижте още снимки от Богоявление