Масов бой и крясъци за Богоявленския кръст

Масов бой стана за Богоявленския кръст в Благоевград. Крясъците на желаещите да спасят кръста в Пловдив пък разгневиха Пловдивския митрополит Николай. 16-годишна скочи в Янтра. Кметът на Кърджали подкара скутер в Арда. В Кюстендил дълго търсиха кръста.

Обратно в новината

Коментари - Масов бой и крясъци за Богоявленския кръст | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Прочети това, преди да обиждаш българи. "Най-малко 24 души са били ранени по време на "Черния петък" - деня на намаленията преди коледните празници. Властите съобщават за безредици и смачкани от тълпите хора в много градове на страната. В този ден търговските центрове в САЩ обявяват големи намаления, което привлича огромно количество клиенти. За пореден път атрактивните оферти са довели до инциденти при опитите им да се доберат до повече стоки с по-ниски цени. Повечето сигнали за сбивания са били от магазини на веригата "Уолмарт". В Калифорния полицията е била принудена да използва сълзотворен газ срещу тълпите купувачи. В Северна Каролина схватка за покупки е довела до прострелването на мъж, който е в болница в тежко, но стабилно състояние. В Лос Анджелис клиентка пък използвала спрей, за да се пребори с "конкурентите" си. "

StamOff

Е и са кво ? Българите по-умни ли станаха ? Това, че някой на другия край на света е тъп, не те прави умен. Българите са тъпо племе и точка, дори и да има някой друг умен, то той си остава тъп на фона на масовата тъпотия !

Аз мислех че отчето първи ще се хвърли след кръста

Христос се е родил в 0001 година.? Знаете ли в коя година е бил покръстен от Йоан?

за балгарите и балгаря кръста е завинаги изгубен !

Че и грамотността покрай него :D

Ботев никога не е носил турски бозави потури,турски червен пояс и не е влизал на този ден в дерето!

егати и дивашките традиции,а след това ми разправят за християнска цивилизация.....а бе изобщо баъганйовска работа

А да убивате жените с камъни на площада е много цивилизовано ? Я се дръж нормално бе .....

sawo

Много драма в заглавията бре, все едно чета заглавията за пиеси на сълза и смях :) Пишете малко по-адекватни заглавия поне...

Честит празник! Българи, не омаловажавайте традициите! Те са тези, които ни правят уникални и ще ни запазят във времето като народ и нация. Аз се гордея с това, че все още има ентусиасти, които поддържат този български дух! Ако не ви харесват народните традиции, съхранени от предците ни и предавани ни през поколенията, не пишете, уважавайте паметта на тези, които са ги запазили, за да запазят и нас, за да ни има и вовеки.

Трябва да се премахне практиката да се раздават парични награди на този, който хване кръста, защото така се опорочава истинския смисъл на празника и на този обичай.

Простотията народна избива отвсякъде, от празника Богоявление, се превръща в някаква езическа простотия. А пеенето на патриотични песни, от хоря, които вечерта слушат чалга и сръбско е критереий да разбереш кой е тъпак

да слушат 40 мин мрънкането на дилъра Николай е по-голема простотия, откалката да то затапиш с "Боят настана" ! Дръг е въпросът че боят по тези земи никога не настава...освен за кръста в реката де...

Транслитерацията не те извинява за неграмотността. Има правила - прочети ги.

Преди години дядо поп следван от няколко възрастни мирянки,хвърляше от кея дървен кръст завързан с въже.Хем,не потъва,хем не може да се загуби.Здраве и късмет на всички смелчаци,които участваха в ритуала!

а чепаре, или барем една кукичка не беше ли турнал дедо поп - така и така хвъля- може да закачи некоа рибка :-)

Ми не българин съм, ама това в никъв случай не прави българите по-малко тъпи.

истината трябва да се казва,дори и да не е много лицеприятна,а и това,че българите толкова изпростяли не е никаква тайна,това че сме се родили тук не означава че трябва да си кривим душите и да наричаме тези грозни неща с красиви думи,първо предпочитам да остана човек и да наричам нещата с истинските им имена и после българин или каквото и да е

Тоз, кой се млати здраво за кръста,той го намира! Него даряват с петолевки и с буре вино! И в дискотека кючек му сторват, млади девици, голи до кръста! Работа няма! Един сал поминък май се оказа да фанеш кръста! Скачай в реката! Попа го хърли, нищо, че може се сецнеш в кръста! Стъмва се вече! Кой хванал - хванал! Други ще хванат по-друго нещо! Зимата пее свойта зла песен, Гарвана гррачи грозно, зловещо...

Недей се чадо шашляви с кръста, оти ще страдаш! И се прекръсти и 10 пъти да изречеш Символ верую... Амин!

Е на това му се казва "хубава работа, ама българска" Това е съвсем нормално в опростачената ни родина с народ, обезумял поради липса на ценностна система. Бай Ганьо ще пребъде- като хлебарките!

шапка ти свалям за точните думи,по-добре не би могло да се каже

И тук ги има същите - по коментарите се познават.

Дира...много ниска журналистическа култура демонстрирате с тия заглавия. Има десетки места дето обичая е спазен с необходимата почтителност, ама не ...вие ще напишете за най-просташките изяви. Ами да ви кажа, че по Благоевград и Кюстендил ще е новина ако не направят зулум. Трябва ли нормалните хора да се осведомяваме за всеки скот , които иска на всяка цена изява.

Браво, Морски! Но възпитаните хора не правят новини, там просто нещата са нормални.

Напълно подкрепям коментара. Поне на празници нека са с приоритет добрите новини!

Хора, усмихнете се! Днес е празник!

Това да не е станало в с. Катуница? Или какво се чудя - цялата ни държава се е превърнала в катун без граници.

Това е нормално за селяните - 5 лв да им подхвърлиш ша се изтрепат...

Село-София-Сити -синоними.Без коментари от Баш селяндурите, ако може...

Щом се засягаш, ясно от къде си- смрадлив на чесън селяк.

Welcome back, dark ages. Аз му казвам простотия и варварски обичаи, пък който иска да му вика традиция...

Възпитанието ме спира да кажа каво мисля за тебе,сигурно си мюсплманин(в което няма нищо лошо)

Християнин се водя, ама не се кефя на църквата и на допотопните и обичаи.

Тези обичай издават здрав национален дух и не трябва да се забравят!Това ,че едно франсе се е напънало и то горкото да се прави на юначен българин ,е похвално!Има нещо езическо в подобни изстъпления над тялото,но това няма значение!То се прави само у нас,така както са и мартеничките!Аз намирам ,че е много важно да запазим своята самобитност във всичко!

Нека отбележим, че на 6 януари са родени и Христо Ботев, и Жана д Арк.

Мартенчки имало и в Румъния .... да се чудиш ....

Дерзайте!

Това звучи като кратък разказ за най-пропадналия народ в света. Срам ме е от всичко, което се случва в България.

и то много

Тъпи българи

Много сте прав,дано стане така,ревностно защитавам традицията защото имам именница,а утре именник,хубав повод за събиране на семейството, което именно поради изброените от Вас причини не се събираме често. Здраве и успехи на всички. Наздраве.

A BURGAS кучета го яли...защо никой не пише за бургас

Простаците, дето мразят някого, всъщност са духовни братя...

Съгласен съм с написаното от Вас,но в проспериращите страни /дано и ние доживеем / също има традиции ,които при това се спазват ревностно .В Испания като се гонят с бикове и борят в домати...има още много примери и Вие ги знаете,това прави всеки народ уникален.Не оспорвам нищо и съм съгласени спредишниа коментар.

Ех, днес всеки коментира какво ли не но никой и никъде не прочетох , че на днешният ден през 1848 година е роден Великият Ботев -поет революционер и публицист-Тоз, който падне в бой за свобода ,то не умира....

.

Един Добър Приятел често подкарва една-такава : -- Дървен кръст ви дадох -- изгорихте Го ; Железен дадох -- счупихте Го ; И Златен ви дадох -- продадохте Го !

Продължението е още по-яко "А пък утре като ви чета литургия ще ми се кланяте на дървения"

..сте на Позитано 20.

разгневили николайчо голямото педофилче и гейче този човек е за затвора

Кажи на глупака да се моли на Бога и той ще си счупи главата ... На повечето места са направили поредния цирк, разбира се. Но карай да върви - традицията е да се скача в разни водоеми и да се лови кръста, и дано от този акт всички участници да бъдат живи и здрави цялата година, и поне някакви добри дела да извършат, по Божията воля! Хайде, наздраве, да пийнат по едно червено за здраве, кръвчица да им стане!

Как ще са здрави, навярно на половината са им измръзнали таш..ците и за нищо не стават вече, само да пият червено вино и да се дЕрат като луди.

Вероятно твоите си ги пазиш за нови. Можеш да си ги увиеш в памук да им е топличко... и ако няма топла водичка не ги къпи да не вземеш да ги простудиш :\

Нормално е да се бият, нали има парична награда. Ако нямаше щяха да се събират нормални хора, а не простаци!

Здравето не се купува с пари. То е дар от Бога. Паричните награди опорочават тази традиция. Това нещо е недопустимо, защото борбата за паричната награда не се свързва с борбата за кръста, който носи здраве.

Кръст, който носел здраве, муахахаха!

Аш коолсун, машаалла, пишлигар!!!

Ако си истински Мохамед,уважавай традициите на народа който ти е дал подслон на този ден никак не е уместно да се

до кога тея самозвани журналисти ще пишат глупости ? аз бях в Благоееград,никакъв бой не е имало,даже момчетата много културно си влязоха във водата. аман от прости журналисти които търсят слава !

Според мен от това, което гледах, повечето, да не кажа всички, бяха там за купона.

"За победителя е осигурена парична награда. " Това е то! Пари!

до иван...иване, маи само ти не си разбрал причината за боя...тя е алчността, за жалост!

Може ли някой да ми обясни какви христянски ценности развива у хората това нещо в този си вид? Тези които скачат за него са отишли или за парите или за някакъв хипотетичен късмет и здраве ( заради което са готови да пребият другите около тях) .Тези които гледат са като на някакво съмнително зрелище от тези които ни показват долнопробните US екшъни, където в назаконни борби двама се бият на някаква арена а заложилите на изхода от двубоя скачат и крещят наоколо.А може би някои от зрителите на обичая също залагат кой ще извади кръста??? Бог да е на помощ на всички нас които жевеем в тези времена ......иа дано да е търпелив към нас!

Той не знае какво прави. Обзалагам се, че SIM не е кръстен и в храм влиза от дъжд на вятър, че и по-рядко.

Кръщението приятелю е вътрешен духовен процес на осъзнаване, а не някакво тривиално деяние, което може да направи всеки полутрезвен селски поп стига да си си платил таксата.Ако кръщаващия и кръщавания не са достигнали нужното духовно ниво и не са подготвени за това ... то каква полза от всичко това ? А празници като този са дадени на хората за духовно размишление и смирение .Ти да виждаш нещо подобно по лицата на тези от снимката ???

Просто варвари...

Ало бездумния,варварин си ТИ ,там където има традиции има народ !

И какво като има народ?! На нас ни трябват закони, финанси, работа, здравеопазване, образование и уважение. То и в Северна Корея има народ ама иди ги виж как живеят. И в Иран, и в Сомалия и в Нигер....

СЕЛЯНИ!

Да! При това здрави,прави и корави. Вие приехте ли извиненията на г-н Рашидов?

стана ми приятно че има ентусиасти които да обикалят в желанието си да хванат кръста.предизвика някакво забравено чуство на уют...странно

егати простотията..... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

наистина много грозно,до толкова да се принизят тези,хора не бих ги нарекъл,някакви скотове по-скоро