Светинята ще престои 40 дни в дома му. По стара традиция в повечето църкви в региона се извършва наддаване за кръста, предаде БТА. В храма "Успение Богородично" кръстът бе откупен за 70 лв. от един от собствениците на местната кабелна телевизия Божидар Караджинов, а в храма "Св. Димитър" в Радомир  - за 150 лева.

С уникалното за България мъжко хоро в Калофер почетоха Богоявление. Стотици мъже се хвърлиха в ледените води на река Тунджа за здраве, предаде БГНЕС. Този ритуал се изпълнява в подбалканския град близо две столетия. Мъжете започват да излизат от домовете си водени от хора с калоферски гайди, тъпани и отиват към реката. Навлизат вътре и започват да играят хоро. Преди да се потопят в ледените води, танцьорите се загряват обилно с червено вино. Повече от час продължи днес хорото,което беше наблюдавано от стотици калеферци и гости на града. Всички мъже в ритуала се бориха за богоявленския кръст. Разпятието бе хванато от 30-годишния Тодор Ненков.След това по традиция той го предаде на най-малкия участник в танца. Калоферското мъжко хоро е единственното по рода си в страната.

Празникът Боявление в Пазарджик обаче прерасна в бой между 25 ентусиазирани младежи и неочаквано появил се 32-годишен ром във водите на река Марица.  32-годишният Темелко Киров имаше щастието кръстът да падне на метър от краката му и въпреки че не участваше в надпреварата, той го грабна. Това предизвика възмущението на младежите, те въвлякоха в реката рома и започна битка за кръста. Резултатът беше  - счупен на две кръст. Отец Атанас пожела на Темелко да влезе в лоното на православната църква, тъй като той не е кръстен още. Щастливецът изкара и първите си 10 лева с кръста. Темелко даваше на събралото се множество да целуне кръста за здраве и блогоденствие, а хората от своя страна му оставяха по 1-2 лв. в ръката. Така късметът на ергена-строител проработи още в първите минути. Мъжът каза, че има голямо семейство и се надява неговият късмет да помогне и на тях.

Във Велико Търново кръстът от водите на река Янтра бе изваден от второкурсника Петър Петлянков от Националния военен университет „Васил Левски”. В надпреварата участваха над 40 души.  18-годишният Анжел Димитров пък извади кръста на Богоявление във Варна в напревара с още 30 души. В Бургас за втора поредна година кръста извади 19-годишният Никола Калчев сред 40 души, като най-възрастният участник бе на 57 г.

32-годишният скулптор Светлин Николаев извади кръста във Видин, а в Кюстендил 24-годишен фризьор. 21-годишен рокер извади кръста в Пловдив.

В Смолян кръстът бе изваден от река Черна от 35-годишен пожарникар. Вокалистът на легендарната рок-група „Юрая Хийп” Джон Лоутън засне обичая. Той е в Смолян, за да снима трета серия от филма за община Смолян – „Зимна приказка в Родопите”. Музикантът остана изумен от традицията - най-вече от хвърлянето на кръста в реката и ентусиазма на младежите, последвали го в ледените води на реката, за да хванат разпятието. Той бе категоричен, че не би скочил в реката особено зимно време и то гол пред погледа на стотици хора.

21-годишен строител извади кръста в Благоевград. В Сливен пък спечели 48-годишен безработен строител. 10-ина души сред които една жена участваха във вадене на кръста от фонтана пред общината в града.

По обяд на церемония при езерото "Дружба" в София кръстът бе изваден от Николай Колев на 33 г., който посвети скока на 5-годишния си син. За участие в ритуала се бяха записали 50 кандидати, като най-младият е на 17 г., а най-възрастният - на 66. Поради ограниченото пространство на езерото от "Гражданска защита" разрешиха само 35 от тях да участват в ритуала.

Около 150 хиляди са именниците, празнуващи на днешния християнски празник Богоявление (Йордановден), сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Това е третата по големина група именници, празнуващи в един ден.

Вижте снимки от ваденето на кръста


Вижте видео от леденото хоро в Калофер