Какво е да спиш на 100 кубика насип от пясък, да те хранят с глезотийки от Германия и да ти правят редовно маникюр и педикюр? Отговорът е част от слонските ни истории от Софийския зоопарк. Настоящата слонска царица е на 56 години и носи благородното име Артайда, на галено Тайди. През ноември 2004 година идва от зоопарка в германския град Гелзенкирхен. Има си всичко, според хората, които се грижат за нея, начело с ветеринаря д-р Иван Цветков. Възпитават я със система от команди и при така наречения защитен контакт, предаде БНР.

Слон да си!

На Артайда й осигуряват специални хранителни добавки от родната Германия. Яде сено, ябълки, моркови, картофи, краставици и много други, все полезни зарзавати. Редовно й правят маникюр и педикюр, за да няма абсцеси по краката. Работният процес по разкрасителната дейност отнема един час. За целта ползват пейка, на която слоницата вдига предни крака. Те са по-важни от задните, носят по-голямата част от тялото - около 60% от него.

Разнообразен инструментариум в името на красотата...

Сред инструментите за козметичната операция може да се видят: едра и ситна пила, която е около 40 сантиметра, ляв и десен двоен нож за чистене на нокти, кръгъл нож, който се използва при задни крака, както и големи клещи за рязане на нокти. Клещите вършат хубава работа, когато искаме да се освободим от ненужни нокти за кратко време, но аз лично много рядко ги използвам", пояснява д-р Цветков, който се стреми да не причинява болка на пациентката си, за да не я боли. 

През лятото пък я разхлаждат с баня. Голямото момиче разполага и с външен басейн.

"Трябва още от начало на изпълнение на командата да й кажете "Браво!". По този начин тя разбира за какво става въпрос", допълва още Иван Цветков.

Достъпът до ушите също е много важен. Една от най-тънките кожи е там и лесно може да се вземе кръв, ако има нужда. Артайда няма нищо против. Дава си ухото, макар и доктор Цветков да признава, че тези две седмици не са й взимали кръв, защото са я къпали.

Какво представлява слонската баня?

Доктор Иван Цветков разказва, че са извели пожарникарски маркуч на външния двор и са го свързали със струйник. Уверява ни, че се получава сериозна струя и, когато на Артайда й е много топло и дойде много бързо при подготвения за нея маркуч, за секунди се разхлажда. Самата баня продължава около 15 минути.

А в зимните дни Артайда разполага с хол и спалня.

"На животните трябва да се дава право на избор. На Артайда й осигуряваме достъп навсякъде, където може. През нощта има възможност да излезе на хлад, може да се прибере и вътре. Може да пие вода от няколко източника", разказва още д-р Цветков и обобщава: "Тя има всичко. И най-вече: внимание".