Отпуснатите средства са от резерва на държавния бюджет за овладяване и преодоляване на последиците от бедствия и са предназначени за възстановяване на разходи за извършени неотложни аварийно-възстановителни работи и за превенция.

Сред проектите, които ще бъдат финансирани, са укрепването на свлачища в участъци от АМ "Струма" и общински път в община Асеновград, за укрепване на терени с жилищно застрояване в област Кърджали и община Берковица, за почистване коритото на Марица в регулацията на Свиленград и изграждане на съоръжения за превенция от наводнения, за брегоукрепване.

От общата сума 2,2 млн. лв. са предназначени за попълване на резерва с противоградови ракети и за профилактика на техниката на Изпълнителна агенция "Борба с градушките".

Гасенето на пожарите: Щаб и благодарност!


Разбрали сме се с министъра на отбраната Николай Ненчев и главен комисар Николай Николов (директор на Пожарната) – има ли някъде пожар, те отиват на място, действат като щаб, като имат непрекъсната връзка с мен, каза министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, се посочва в стеногрмата от Министерски съвет.

Специално на отбраната и на МВР, в лицето на пожарната, да им благодарим за изключителната работа в тези тежки условия. За съжаление, продължават да бъдат недобросъвестни или невнимателни, ако щете”, обясни премиерът.

„Всеки ден имаме по няколко пожара, за които харчим огромни пари, ресурси, да не говорим за това каква умора се натрупва и в пожарникарите, и във военните, които участват”, коментира още Бойко Борисов.

„На горските също да благодарим за активното съдействие. Разбира се – и на доброволците, които ходят там, но най-внимателно с тях, да не пострада някой”, посочва още министър-председателят.

От заседанието преди седмица

На 5 август министърът на отбраната Николай Ненчев поиска спешно 2 млн. лева за ремонт на хеликоптери, които участват в гасене на пожари. Тогава той информира кабинета за действията по възникналия пожар в Странджа.

По думите на Ненчев единият от двата вертолета Ми-17, използвани при гасене на пожарите, е вече с изтекъл ресурс, а другият се ползва за гасене от два екипажа на смени. Министърът отбелязва, че и двата хеликоптера се нуждаят от ремонт. За това ще са нужни около два милиона лева, заявява Ненчев и допълва, че се прави всичко възможно да бъдат ремонтирани от българско дружество - "Летец", за да бъде по-ниска цената.

Премиерът Борисов възложи тогава на министъра на отбраната да започне процедурата по ремонтите на вертолетите, но и да не се пропускат награди за отличилите се при гасенето:

"Сега действайте, за да не се губи време, защото не се знае до октомври какво и как ще се случи. А пък за новия бюджет като се планира, ще имате грижата да прибавите. Значи днес митниците и данъчните да работят за два милиона в повече още", заявява Борисов, става ясно от стенограмата от правителственото заседание от 5 август.