Процесът тръгна първоначално миналата година, но след едно заседание председателят на съдебния състав - съдия Ани Захариева, излезе по майчинство.
Заради принципа на несменяемост на съдебния състав по време на делото днес започна нов процес с нов председател.

Според обвинителния акт, прочетен от прокуратурата, на 19 ноември 2008 г. в качеството си на длъжностно лице изпълнителен директор на БДЖ ЕАД, Христо Монов е подписал договор, с който ощетява холдинга с около 26 млн. лв. Според обвинението с подписването на договора с холандската фирма „Арвекс”, той не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество. Престъплението е умишлено и представлява особено тежък случай.

Холдинг БДЖ ЕАД пък предяви граждански иск срещу Монов за 24,146 млн. лв. Когато стана ясна сумата на гражданския иск, адвокатът на бившия директор каза: „2 милиона ни спестихте, да сте живи и здрави”, след което поиска почивка от 5 минути, тъй като след като е чул сумата му „се качила кръвната захар”.

Самият Монов не се призна за виновен и отказа да дава обяснения, като каза, че ще говори пред съда, след като бъдат разпитани всички свидетели. Беше изслушана и съдебномедицинска експертиза, според която на предишното насрочено заседание Христо Монов не е дошъл, защото е бил болен. Съдът прие заключението на вещите лица.

Делото продължава с разпит на свидетели.